Νέο ασφαλές Messenger ειδικά για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 13 χρόνων δημιούργησε το facebook.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά θα μπορούν να ανταλλάσσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με τώρα μηνύματα κειμένου, βίντεο και φωτογραφίες μέσω της νέας εφαρμογής Messenger Kids.

Σήμερα, τυπικά, απαγορεύεται η χρήση του facebook και του Messenger από παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ήδη πάνω από 20 εκατ. παιδιά σε όλο τον κόσμο τα χρησιμοποιούν και τα δύο, με ή χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία.

Η νέα εφαρμογή Messenger Kids, η οποία αποτελεί μια απλοποιημένη εκδοχή του κανονικού Messenger, ενσωματώνει τη δυνατότητα αυστηρού ελέγχου από τους γονείς όλων των επαφών των παιδιών τους. Επίσης, περιλαμβάνει τα κατάλληλα «φίλτρα», ώστε τα παιδιά να μην εκτίθενται σε ακατάλληλο περιεχόμενο που περιέχει βία, γυμνές εικόνες, σεξ κ.ά.

Οι ανήλικοι χρήστες του Messenger Kids θα μπορούν να κάνουν ατομικές ή ομαδικές συνομιλίες με τις εγκεκριμένες από τους γονείς τους επαφές, να στέλνουν βίντεο, φωτογραφίες, σκίτσα κ.ά. Ομως, όλα τα μηνύματα του παιδιού που θα στέλνονται σε άτομα άνω των 13 ετών θα εμφανίζονται ταυτοχρόνως και στην εφαρμογή Messenger του γονιού. Επίσης, εάν δύο παιδιά επιθυμούν να γίνουν διαδικτυακοί φίλοι, θα πρέπει να το εγκρίνουν πρώτα οι γονείς τους.

Γονικός έλεγχος. Η νέα εφαρμογή, που θα είναι αυτόνομη και θα εγκαθίσταται στον υπολογιστή-ταμπλέτα ή στο smartphone του παιδιού, θα ελέγχεται από τον λογαριασμό του γονιού στο facebook. Το παιδί δεν θα αποκτά δικό του λογαριασμό στο facebook, ενώ το Messenger Kids θα λειτουργεί ως επέκταση του γονεϊκού λογαριασμού. Αλλωστε, μόνο οι γονείς θα μπορούν να προσθέτουν φίλους στις επαφές του Messenger Kids ή να διαγράφουν μηνύματα.

Το facebook ανέπτυξε τη νέα εφαρμογή σε συνεργασία με ψυχολόγους και άλλους ειδικούς, καθώς και με τη συμβολή (έκφραση γνώμης) περίπου 1.200 γονιών, έχοντας ως στόχο «να ενισχύσει τους δεσμούς του παιδιού με τους φίλους και την οικογένειά του». Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι γονείς θα το δουν με εξίσου θετικό τρόπο.

Πάντως, το facebook διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν καθόλου διαφημίσεις ούτε προτροπές για αγορές μέσω του Messenger Kids. Επίσης, οι πληροφορίες που θα συλλέγει η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης (όνομα παιδιού, περιεχόμενο μηνυμάτων του κ.ά.) δεν θα αξιοποιούνται για ευρύτερους διαφημιστικούς σκοπούς, π.χ. για να στέλνονται στοχευμένες διαφημίσεις στους γονείς ανάλογα με τα μηνύματα που ανταλλάσσουν τα παιδιά τους ή να στέλνονται σχετικές διαφημίσεις στους εφήβους αργότερα.

Ακόμη, το facebook δεν θα γνωρίζει την ακριβή ηλικία κάθε παιδιού και δεν θα μετακινεί αυτόματα τους χρήστες του Messenger Kids στο κανονικό Messenger ή στο facebook, όταν περάσουν το όριο των 13 ετών. Αν το παιδί μετά την ηλικία των 13 χρόνων θέλει να γίνει χρήστης του facebook, θα ανοίγει έναν νέο ξεχωριστό λογαριασμό, στον οποίο δεν θα μεταφέρονται τα δεδομένα από το Messenger Kids. Σε πρώτη φάση, η νέα εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ σε συσκευές της Apple με λειτουργικό σύστημα iOS και θα ακολουθήσουν οι συσκευές Android, καθώς και περισσότερες χώρες.