Εχει διαπιστωθεί ότι το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη των καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες, e-books κ.α) προκαλεί διαταραχές στο βιολογικό μας ρολόι και δημιουργεί σοβαρές διαταραχές στον μηχανισμό του ύπνου.

Για αυτό έχει συσταθεί η αποφυγή της χρήσης των διαφόρων gadgets στο κρεβάτι το βράδυ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αν στους ενήλικους το φως το ηλεκτρονικών συσκευών προκαλεί πρόβλημα στον ύπνο στα παιδιά ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην έκθεση στο μπλε φως επειδή τα μάτια τους δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία ανάπτυξης τους. «Το φως είναι ο πρωτογενής χρονομέτρης του εγκεφάλου. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες κόρες και οι φακοί του ματιού είναι περισσότερο διάφανοι και έτσι η ευαισθησία τους στο μπλε φως είναι μεγαλύτερη από των υπολοίπων ανθρώπων» αναφέρει η καθηγήτρια Μονίκ Λε Μπουργκές, επικεφαλής της μελέτης.

Τα ευρήματα

Μετά από διάφορες σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι το μπλε φως επηρεάζει αρνητικά την ορμόνη μελατονίνη η οποία συνδέεται άμεσα με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες για τις επιπτώσεις του μπλε φωτός των ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι πραγματοποίησαν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn στις ΗΠΑ οργάνωσαν ένα πείραμα στο οποίο οι εθελοντές στην πρώτη φάση του πειράματος πριν κοιμηθούν έκαναν χρήση στο κρεβάτι διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, e-readers κ.α. Στη δεύτερη φάση οι εθελοντές πριν κοιμηθούν διάβαζαν ένα βιβλίο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος των ατόμων αυτών ήταν προβληματικός όταν προηγουμένως είχαν χρησιμοποιήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα μεγιστοποιείται όταν κάποιος πριν κοιμηθεί κάνει χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών κρατούσε περισσότερη ώρα ξύπνιους τους εθελοντές από ότι όταν διάβαζαν ένα βιβλίο. Επίσης η ποιότητα του ύπνου μετά τη χρήση αυτών των συσκευών ήταν πιο κακή σε σχέση με την ποιότητα του ύπνου όταν δεν γίνεται χρήση τους. Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών διαταράσσει τον μηχανισμό και τα μοτίβα του ύπνου. Προκαλείται διαταραχή σε σημαντικές φάσεις του ύπνου όπως σε αυτές που παράγουν όνειρα.

Αποτέλεσμα είναι το άτομο που έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι το βράδυ να μην κοιμάται σωστά, να μην ξεκουράζεται το σώμα και κυρίως ο εγκέφαλος του όπως πρέπει. Ετσι το επόμενο πρωί δυσκολεύεται να ξυπνήσει και νιώθει ότι δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσει τη μέρα του.