Το πιο δύσκολο πράγμα για ένα πλανητάριο είναι να απεικονίσει σε μία οθόνη (θόλο) την εικόνα που αντικρίζουν τα μάτια ενός ανθρώπου όταν κοιτάζει τον έναστρο ουρανό, σε μια περιοχή μακριά από τα φώτα της πόλης.

Ακόμη και η σύγχρονη τεχνολογία, που βρίσκεται «συσσωρευμένη» σε μία τεράστια συστοιχία μηχανημάτων πίσω από τον θόλο που βλέπουν οι επισκέπτες, δεν καταφέρνει να αποτυπώσει με αξιοπρεπή ακρίβεια τον χάρτη του ουρανού. Τις αμέτρητες φωτεινές κουκίδες, άστρα του δικού μας γαλαξία και άλλων μακρινότερων, τους πλανήτες στη διαστημική γειτονιά της Γης αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη μας σε σχέση με τους δακτυλίους του Κρόνου και τον Αρη που εξερευνούν τα διαστημικά μας οχήματα.

Ωστόσο, αυτό το στοίχημα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο πλανητάριο αυτή τη στιγμή στον κόσμο, φαίνεται πως κερδίζει το Ιδρυμα Ευγενίδου που απέκτησε ένα προβολικό σύστημα, αγορασμένο με ίδια κεφάλαια, το οποίο αποτελείται από προβολείς που αξιοποιούν όσο καλύτερα γίνεται την συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ- φωσφόρου. Με τον τρόπο αυτό, όταν η εικόνα προβάλλεται σε έναν θόλο 900 τ.μ., όχι μόνο πλησιάζει τη ρεαλιστική αποτύπωση των ειδώλων που παρατηρεί το ανθρώπινο μάτι αλλά χάρη και στις δυνατότητες των νέων φωτιστικών μέσων, γίνεται ευδιάκριτη ακόμη και το πιο αχνό άστρο στον σκοτεινό ουρανό.

Αυτά βέβαια, αφορούν τις προβολές όπου το διαστημικό σκοτάδι κυριαρχεί. Όμως οι ταινίες που προβάλλονται στο θόλο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος, δεν εξαντλούν την θεματολογία τους στη διαστημική εξερεύνηση και σε «πτυχώσεις» κοσμολογικών γνώσεων αλλά αντίθετα διεισδύουν και στην βιόσφαιρα της Γης, στο περιβάλλον που ζούμε, στον τρόπο που αυτό και οι πρωταγωνιστές του, άνθρωποι, ζώα, φυτά, γεωλογικοί σχηματισμοί, δρουν και αλληλεπιδρούν επικαθορίζοντας την εξέλιξη του κόσμου μας.

Σε αυτήν την περίπτωση, με το νέο προβολικό σύστημα, όπως εξήγησεο δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, «το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, καθώς οι προβολείς πετυχαίνουν πολύ μεγάλη φωτεινότητα (της τάξης των 13.000 lumens) και παράλληλα εκπληκτική ποιότητα χρωμάτων, ενώ διατηρείται η αντίθεση της εικόνας σε άριστα επίπεδα».

Λέει ακόμα ο ίδιος πως απαιτείται από τους ψηφιακούς προβολείς ένας εξαιρετικά δύσκολος συνδυασμός φωτεινότητας, ανάλυσης και αντίθεσης, ώστε να μπορεί να παραχθεί υψηλής ποιότητας εικόνα που θα προβάλλεται στο Πλανητάριο. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν προβολέα και όλοι οι κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων παγκοσμίως έχουν οδηγηθεί σε σύνθετες λύσεις χρησιμοποιώντας πολλούς προβολείς.

Το καινούριο προβολικό σύστημα που εγκαταστάθηκε στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο αποτελείται από 6 προβολείς BarcoF90-W13 που χρησιμοποιούν ως πηγή φωτός την συνδυασμένη τεχνολογία λέιζερ – φωσφόρου.

Μαζί με τους προβολείς εγκαταστάθηκε και ένα νέο σύστημα αυτόματης ρύθμισης και ευθυγράμμισης, το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες και επικοινωνεί με το κυρίως σύστημα του Πλανηταρίου. Με αυτό το σύστημα εξασφαλίζεται η άριστη προσαρμογή των 6 προβολέων ώστε να δημιουργούν μια ομοιόμορφη εικόνα στον θόλο.