Ενα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που καταργεί τους αποκλεισμούς ατόμων με αναπηρίες σχεδίασε ο προγραμματιστής Πέτρος Καλούπης, αναγνωρίζοντας ένα σημαντικό κενό στην καθημερινότητα μίας μεγάλης κοινότητας ατόμων.

Η ιστοσελίδα www.disabledbook.com αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τους 300.000 εγγεγραμμένους χρήστες. «Είναι μια ψηφιακή κοινωνική εφαρμογή, ένα έξυπνο δίκτυο, ένα έξυπνο social media, το οποίο αναγνωρίζει την αναπηρία στον άνθρωπο και τον βοηθά να συνδέεται αυτόματα. Αυτό το κάνει χάρη σε έναν αλγόριθμο, που έχουμε φτιάξει, με τον οποίο υπολογίζουμε από το χρόνο που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να συνδεθεί στο δίκτυο, το αν έχει αναπηρία, αλλά και το είδος της αναπηρίας του» ανέφερε ο κ. Καλούπης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Η προσπάθειά του, όπως εξήγησε, ξεκίνησε το 2016: «Είχα πάντα στο μυαλό μου να φτιάξω ένα social media ισότιμο του facebook, αλλά η συγκεκριμένη μου προσπάθεια ξεκίνησε ουσιαστικά από ένα e-mail που έλαβα από έναν φίλο, ο οποίος έχει σοβαρά προβλήματα αναπηρίας κίνησης και εξέφρασε την ευχή «να υπήρχε ένα social media και για εμάς που είμαστε αποκλεισμένοι». Έτσι και εγώ βασίστηκα σε αυτή την επικοινωνία και την ανάγκη».

«Το 2017 υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να βγουν πέντε μέτρα πέρα από το σπίτι τους, ακόμη και ηλεκτρονικά κι αυτό επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο κι όχι λόγω της αναπηρίας τους» παρατήρησε κ. Καλούπης, αναγνωρίζοντας πως η ανάγκη για επικοινωνία και για εξωστρέφεια είναι έντονη, ειδικά για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα. «Είναι σημαντικό δε πως σε θέση μειονεκτική δεν είναι μόνο οι άνθρωποι με αναπηρία. Μιλάμε και για τους υπερήλικες, για τους αλλοδαπούς, αλλά και για άτομα χαμηλής εκπαίδευσης. Όλοι αυτοί μαζί με τα ΑμεΑ αντιμετωπίζουν ένα τρομερό πρόβλημα στο να μπορούν να πλησιάσουν την πληροφορία τη στιγμή που τη θέλουν και να είναι μόνοι τους σε αυτή τη διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται να φωνάξουν κάποιον» πρόσθεσε.

Το ελληνικής έμπνευσης και υλοποίησης λογισμικό disabledbook.com έχει τη δυνατότητα, αφού αναγνωρίσει την κατάσταση ενός ανθρώπου -εάν είναι τυφλός, κινητικά ανάπηρος, κωφός- να του προσφέρει τα αντίστοιχα εργαλεία, που θα τον βοηθήσουν να περιηγηθεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα είναι δωρεάν και σύμφωνα με τον κ. Καλούπη το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν ξεπεράσει τους 300.000, δείχνει ότι η πλατφόρμα έχει απαντήσει σε μία πολύ μεγάλη ανάγκη. Επόμενος στόχος, όπως πρόσθεσε, είναι οι τεχνολογίες του disabledbook.com να ενσωματωθούν και σε άλλες διαδικτυακές εφαρμογές και ιστοσελίδες. «Αντί να περιμένουμε να έρθει ο κόσμος στη σελίδα μας και να γνωρίσει όλα αυτά τα ωραία που γίνονται έχουμε φτιάξει μια εφαρμογή που ενσωματώνεται στην ουσία και σε άλλες ιστοσελίδες, π.χ. αν μία επιχείρηση έχει μία ιστοσελίδα μπορούμε να προσθέσουμε την εφαρμογή και αυτόματα να γίνει φιλική η ιστοσελίδα προς τα ΑμεΑ» διευκρίνισε.

Για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών της πλατφόρμας ο σχεδιαστής της ανέφερε πως είναι καλοδεχούμενη η συμβολή εταιρειών και ερευνητών. «Προσεγγίζουμε τα πανεπιστήμια, τους φοιτητές, τα κέντρα καινοτομίας, έχουμε φτάσει μέχρι την Google και οποιοσδήποτε έχει μια καλή γνώση επάνω στην πληροφορική και έχει μια ιδέα η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι, μπορεί να έρθει σε εμάς και μαζί να κάνουμε την ιδέα του έργο, πράξη» τόνισε ο κ. Καλούπης. Ερωτηθείς σχετικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης της εφαρμογής απάντησε: «Ό,τι γίνεται, υλοποιείται με προσωπικά χρήματα, καθώς δεν υπάρχει επιχορήγηση από πουθενά […] ό,τι έχω κάνει το έχω κάνει με προσωπική μου επένδυση και σε εργαστήρια και σε χρόνο».