Την πρώτη αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας αλλά και ιατρικών επισκέψεων στη χώρα μας αποτελούν οι ρευματικές παθήσεις ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση στις αιτίες κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρρευματικού Αγώνα, την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, την Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος καθώς και το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (Πέμπτη 12 Οκτωβρίου).

Μάλιστα, με μήνυμα «Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα», ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην έγκαιρη διάγνωση των 200 ρευματικών παθήσεων. Όπως επεσήμαναν, εάν δε ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, τότε η καθημερινότητα των ασθενών θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, αφαιρώντας τους ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα στη χώρα μας εγκαταλείπει την εργασία του μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ ένας στους δύο ασθενείς με την ίδια πάθηση δυσκολεύεται στην πρόσβαση σε ρευματολόγο αλλά και σε κατάλληλη θεραπεία. Κι αυτό γιατί η οικονομική κρίση πλήττει τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι δυστυχώς θλιβερή σε ό, τι αφορά την έγκαιρη διάγνωση, καθώς, για παράδειγμα, 3 στα 4 άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία δε διαγιγνώσκονται ενώ ο χρόνος διάγνωσης είναι κατά μέσο όρο 5 έτη. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι με ρευματικά νοσήματα θα μπορούσαν να εργάζονται καθημερινά εάν είχαν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.