Αλλάζει ο χάρτης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, καθώς πλέον όλοι οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιχειρούν να εισέλθουν στη συγκεκριμένη αγορά και να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από την πίτα.

Στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό παγιωμένη, με μόνο σημείο ανάπτυξης για τις εταιρείες την αύξηση της χρήσης data από τους χρήστες των smartphones. Αντίθετα, η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η επιβολή του τέλους συνδρομητών ύψους 10%, εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, κυρίως διότι:

– Η διείσδυση τουpayTVστην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

– Το περιεχόμενο των «ελεύθερων καναλιών» έχει υποβιβαστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ώστε η κόπωση των τηλεθεατών (και κυρίως των διαφημιζόμενων) να είναι αισθητή.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στη Nova και τις Vodafone και Wind,για τη διάθεση των καναλιών Novasports από τις πλατφόρμες τηλεοπτικού περιεχομένου των δύο τελευταίων, φέρνει νέα δεδομένα στη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Ετσι, κοντά στιςCosmote TVκαιNova,έρχονται τώρα οιVodafone και Windνα ενισχύσουν (η πρώτη) καινα αναπτύξουν (η δεύτερη) τις υπηρεσίες παροχής συνδρομητικού τηλεοπτικού περιεχομένου. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς ανεξαρτήτως από τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν, η μάχη για να κερδηθεί ο καταναλωτής-τηλεθεατής θα δοθεί στην εξασφάλιση περιεχομένου. Σήμερα στην αγορά υπάρχουν περίπου 1.000.000 συνδρομέςpayTV,αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί εφόσον δοθούν ελκυστικά πακέτα στους συνδρομητές. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόνομα, αλλά συνδυαστικά.

Με βάση τη συμφωνία Nova – Vodafone, το αθλητικό περιεχόμενο της Nova, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το ελληνικό πρωτάθλημα της SuperLeague, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ της EuroLeague, καθώς και άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, θα μεταδίδεται και από τη Vodafone TV, την IPTV πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης της Vodafone. Αυτό θα γίνεται μέσω του καναλιού Vodafone TV Sports (το πακέτο Vodafone TV Sportsάρχισε ήδη να προσφέρεται στους συνδρομητές της Vodafone TV έναντι 12 ευρώ τον μήνα).

Αντίστοιχα,το αθλητικό περιεχόμενο της Nova σε λίγους μήνες θα είναι διαθέσιμο και από τη νέα πλατφόρμα τηλεοπτικού περιεχομένου της Wind, η οποία θα λανσαριστεί στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018 και θα διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο και της συνεργασίας της Wind με τη Zappware στο σκέλος της τεχνολογικής λύσης.

Οπως επισημαίνεται από τη Forthnet, οι συμφωνίες παράλληλης μετάδοσης των καναλιών Novasports από την IPTV συνδρομητική πλατφόρμα της Vodafone, αλλά και από αυτήν –υπό δημιουργία –της Wind, ισχυροποιούν τη θέση της εταιρείας στον τομέα της μελλοντικής διατήρησης ή διεκδίκησης premium αθλητικού περιεχομένου. Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone ελέγχει περίπου το 6,5% της Forthnet, ενώ η Wind ελέγχει το 33% των μετοχών της θυγατρικής της Nova.

Πρόκειται για μια εξέλιξη με ενδιαφέρον στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς μέσω αυτής της συνεργασίας οι Vodafone και Wind (όταν ετοιμαστεί πλήρως η πλατφόρμα) θα εμπλουτίσουν τις παρεχόμενες συνδρομητικές υπηρεσίες τους και θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό της συνδρομητικής πλατφόρμας της Cosmote, που ήδη διαθέτει πλήρες αθλητικό περιεχόμενο.
Το Vodafone TV Sports+

Η Vodafone εδώ και καιρό έψαχνε να εμπλουτίσει τη συνδρομητική της πλατφόρμα με αθλητικό περιεχόμενο, το οποίο δεν διέθετε έως τώρα. Με αφορμή τη συμφωνία της με τη Forthnet, η Vodafone Ελλάδας σημειώνει ότι η IPTV πλατφόρμα της θα συμπεριλάβει όλο το αθλητικό περιεχόμενο που προσφέρεται από τα επτά κανάλια Novasports.

Η εταιρεία προχωρά στην εμπορική διάθεση ενός νέου τηλεοπτικού πακέτου, του Vodafone TV Sports+, το οποίο σύμφωνα με τα στελέχη της θα είναι λίαν ανταγωνιστικό και θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του ελληνικού νοικοκυριού.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, «μέσα από τη συγκεκριμένη συμφωνία ισχυροποιούμε την τηλεοπτική μας πλατφόρμα Vodafone TV, καθώς μας παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ποιοτικό αθλητικό περιεχόμενο». Και προσθέτει: «Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου ποιοτικό αθλητικό περιεχόμενο θα διανέμεται μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας στη χονδρική αγορά, η οποία θα διευρύνει τις δυνατότητες που προσφέρουμε στους πελάτες του Vodafone TV».

Oι συνδρομητές της Vodafone TV θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κανάλιαNovasports 1, 2, 3, 4 και 5 με 12 ευρώ τον μήνα(επιπλέον της βασικής συνδρομής τους). Πάντως, το πακέτο Vodafone TV Sports θα παρέχεταιμόνο στους συνδρομητές που «πιάνουν» πραγματική ταχύτητα άνω των 5,5 Mbps (downstream).
Τι ετοιμάζει η Wind

Από την πλευρά της η Wind επισημαίνει ότι η νέα πλατφόρμα της τηλεοπτικού περιεχομένου θα λανσαριστεί το επόμενο διάστημα. Η εταιρεία μέσω αυτής της συμφωνίας αποκτά πρόσβαση σε επίπεδο χονδρικής στο αθλητικό περιεχόμενο των καναλιών Novasports.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, με αφορμή τη συγκεκριμένη συμφωνία δήλωσε: «Πρόκειται να λανσάρουμε ένα τηλεοπτικό προϊόν που θα ξεχωρίζει τόσο για τα τεχνολογικά του χαρακτηριστικά όσο και για το περιεχόμενό του. Σε συνέχεια της συνεργασίας μας με τη Zappware, που αφορά την τεχνολογική λύση, η συμφωνία με τη Forthnet σηματοδοτεί την υψηλή ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του περιεχομένου που θα διατίθεται από τη νέα μας πλατφόρμα».
Τι περιέχουν τα κανάλια Novasports

Το κανάλια Novasports μεταδίδουν αποκλειστικά το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στον χώρο του μπάσκετ, την EuroLeague, καθώς και το Basketball Champions League. Επίσης προβάλλουν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Γαλλίας και Ολλανδίας, την Championship Αγγλίας, το Κύπελλο Αγγλίας, το League Cup Αγγλίας, τα Κύπελλα Ιταλίας και Γερμανίας, καθώς και τους τελικούς Κυπέλλου Ισπανίας αλλά και πλήθος άλλων κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων, όπως το τουρνουά τένις Γουίμπλεντον.