Χιλιάδες θέσεις εργασίας εξακολουθούν να παραμένουν κενές στην Ελλάδα, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού με δεξιότητες στον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (28%) δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει στελέχη-επαγγελματίες του κλάδου των ΤΠΕ, προκειμένου να καλύψει αντίστοιχες κενές θέσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο δεν μπορούν να καλυφθούν περίπου 1.000 έως 1.300 τέτοιες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο η χώρα μας, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), συγκαταλέγεται στα κράτη με το χαμηλότερο ποσοστό εταιρειών που δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν εύκολα προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες που απαιτεί ο τομέας των ΤΠΕ. Σήμερα, ο μέσος κοινοτικός όρος των εταιρειών που δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν εύκολα εργαζομένους των ΤΠΕ ανέρχεται στο 41%. Τα υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν χώρες όπως η Τσεχία (66%), η Σλοβενία (63%), η Αυστρία και το Βέλγιο (61%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό κατέχει η Ισπανία με 17%.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, προκύπτει ότι το 2016 στην Ελλάδα δούλευαν συνολικά 51.200 ειδικοί στον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, έναντι 50.700 το 2011, αντιπροσωπεύοντας το 1,4% του συνολικού εργατικού δυναμικού το 2016 και το 1,3% το 2011.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 87,3% των ελλήνων επαγγελματιών που απασχολούνται στον κλάδο των ΤΠΕ είναι άνδρες, 59,4% έχουν παρακολουθήσει Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και 39,4% έχουν ηλικία μικρότερη των 35 ετών. Αντίστοιχα, στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 8 στους 10 ειδικούς των ΤΠΕ (83,3%) είναι άνδρες και 61,8%% έχουν ολοκληρώσει Τριτοβάθμια ή Ανώτερη Εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα των ΤΠΕ απασχολούνταν συνολικά περίπου 8,2 εκατ. εξειδικευμένοι επαγγελματίες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 3,7% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ. Μάλιστα το 2016, μόνο οι ειδικοί τριών κρατών-μελών της ΕΕ αποτελούσαν το 50% του συνόλου των επαγγελματιών των ΤΠΕ που απασχολούνται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων στις ΤΠΕ είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (1,6 εκατ.), η Γερμανία (1,5 εκατ.) και η Γαλλία (1 εκατ.).

Πάντως, τα υψηλότερα ποσοστά των ειδικών ΤΠΕ σε σχέση με τη συνολική απασχόληση καταγράφονται στη Φινλανδία (6,6%) και στη Σουηδία (6,3%). Στον αντίποδα, η Ελλάδα διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (1,4%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (2%), την Κύπρο και τη Λετονία (2,2%).

Από τα ίδια στοιχεία της Eurostat προκύπτει ακόμα ότι στην πενταετία 2011-2016, τόσο ο αριθμός των ειδικών ΤΠΕ, όσο και το μερίδιό τους στη συνολική απασχόληση, αυξήθηκαν σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στην Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ουγγαρία. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ετών 2011 και 2016, ο αριθμός των ειδικών των ΤΠΕ αυξήθηκε κατά 1,8 εκατ., ενώ και το μερίδιό τους στη συνολική απασχόληση ανέβηκε από 3% σε 3,7%.

Δυσκολίες

Παρά την αύξηση του αριθμού του εξειδικευμένου προσωπικού του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, πέρυσι, το 41% των επιχειρήσεων που προσέλαβαν ή προσπάθησαν να προσλάβουν προσωπικό ΤΠΕ αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες καταγράφηκαν στην Τσεχία (στο 66% των επιχειρήσεων που προσπάθησαν να προσλάβουν ειδικούς ΤΠΕ), ενώ ακολούθησαν η Σλοβενία (63%), το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (61%) και το Βέλγιο (59%). Αντίθετα, το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλότερο στην Ισπανία (17%), στην Ελλάδα (28%), στην Πολωνία και την Ιταλία (31%) και στην Πορτογαλία (32%).