Πιο κοντά σε ένα ακόμα μεγαλεπήβολο σχέδιο βρίσκεται το facebook, που ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση ενός drone που κινείται με ηλιακή ενέργεια και μελλοντικά θα στέλνει Ιντερνετ από τον ουρανό σε απομονωμένα μέρη του πλανήτη.

Η Aquila, όπως είναι το όνομα του drone, είναι είδος αεροσκάφους από ανθρακονήματα και ζυγίζει το ένα τρίτο του βάρους ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά το άνοιγμα των φτερών του είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός Boeing 737. Πετάει με ηλιακή ενέργεια την ημέρα και με μπαταρία τη νύχτα. Οι μπαταρίες μάλιστα αποτελούν το 50% της μάζας του. Η αεροδυναμική του drone τού επιτρέπει να πετάει σε ύψος 60.000 – 90.000 πόδια, χρησιμοποιώντας τόση ενέργεια όση χρησιμοποιούν και τρεις στεγνωτήρες μαλλιών.

Οταν αναπτυχθεί, θα είναι μέρος ενός ευρύτερου στόλου αεροσκαφών που θα στέλνουν Ιντερνετ στον κόσμο μέσα σε διάμετρο 60 μιλίων και για 90 ημέρες κάθε φορά.

Πώς θα λειτουργεί. Ο στόλος drone ανάλογων της Aquila θα χρησιμοποιεί «επικοινωνίες λέιζερ ελεύθερου χώρου» για την επικοινωνία μεταξύ των αεροσκαφών και την τεχνολογία του ραδιοφώνου για τη μετάδοση του σήματος Διαδικτύου σε δέκτες που βρίσκονται στο έδαφος. Η τεχνολογία λέιζερ μεταφέρει δεδομένα 10 φορές ταχύτερα από τους ανταγωνιστές της σύγχρονης τεχνολογίας και μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια σε μια περιοχή διαμέτρου μόλις 1,8 εκατοστών από απόσταση άνω των 10 μιλίων!

Η πρόκληση για το facebook είναι ότι υπάρχουν 4 δισ. άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Από αυτούς, περισσότεροι από 1,6 δισ. βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες τοποθεσίες που επί του παρόντος δεν διαθέτουν κινητά ευρυζωνικά δίκτυα.