Η έκφραση «μάλλιασε η γλώσσα μου» ως φαίνεται κρύβει μια δόση αλήθειας, όχι επειδή στη γλώσσα μπορεί να αναπτυχθούν αληθινά μαλλιά αλλά ένα «χνούδι» που μοιάζει με αυτά.

Η τριχωτή γλώσσα, όπως αποκαλείται η συγκεκριμένη διαταραχή, είναι συχνή, αλλά παροδική και αβλαβής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Στοματολογίας (AAOM), ποσοστό έως και 13% του γενικού πληθυσμού την παρουσιάζει κάποια στιγμή στη ζωή του. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, η συχνότητά της είναι αυξημένη μετά τα 50-60 έτη, ενώ παρότι αναφέρεται συχνότερα από τους άνδρες, δεν είναι σπάνια στις γυναίκες.

Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Στοματολογίας δρ Γιώργος Χ. Λάσκαρης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας, η τριχωτή γλώσσα είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επιμήκυνση και πάχυνση των τριχοειδών θηλών που φυσιολογικά υπάρχουν στη ράχη της γλώσσας.

Η ακριβής αιτία της δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά στην εμφάνισή της παίζουν καθοριστικό ρόλο το έντονο ψυχικό στρες και παράγοντες όπως η κακή στοματική υγιεινή, το πολύ κάπνισμα, η τοπική παρατεταμένη χρήση φαρμακευτικών στοματοπλυμάτων, η χρόνια συστηματική λήψη φαρμάκων (λ.χ. αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά), η ακτινοβολία στην περιοχή της κεφαλής κ.ά.

«Υπάρχει η εντύπωση στους περισσότερους ότι η γλώσσα “μαλλιάζει” όταν κάποιος είναι φλύαρος και μιλάει πολύ, αλλά αυτό δεν είναι σωστό» λέει ο δρ Λάσκαρης. «Η γλώσσα “μαλλιάζει” όταν κάποιος προσπαθεί να πείσει κάποιον και επανειλημμένα τον συμβουλεύει χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση, οπότε αποκαμωμένος του λέει “μάλλιασε η γλώσσα μου να σ’ το λέω”, που σημαίνει ότι τελικά στενοχωριέται. Αυτό είναι σωστό γιατί πραγματικά η στενοχώρια και το ψυχικό στρες είναι οι κυριότερες αιτίες για την εμφάνιση της τριχωτής γλώσσας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ