Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός που αποκτά σύνδεση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 ο αριθμός των μοναδικών συνδρομητών στα δίκτυα αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 5 δισεκατομμυρίων. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να εκτοξευθεί στα 5,7 δισ. έως το 2020, αντιπροσωπεύοντας πλέον τα 3/4 του πληθυσμού του πλανήτη.

Το 55% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας στα τέλη του 2016 ήταν στα δίκτυα τρίτης και τέταρτης γενιάς (3G/4G), ενώ οι υποδομές μόνο των δικτύων τέταρτης γενιάς έχουν φτάσει πλέον σε σημείο να καλύπτουν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιοποίησε πρόσφατα το GSMA, οι περιοχές της Γης που θα αποκτήσουν το μεγαλύτερο αριθμό νέων συνδρομητών κινητής βρίσκονται στην Ασία. Από αυτές ξεχωρίζει η Ινδία, η οποία μόνη της θα μετρά 310 εκατ. συνδρομητές σε δίκτυα κινητών επικοινωνιών μέχρι το 2020.

Ταυτόχρονα με τη διεύρυνση της παγκόσμιας συνδρομητικής βάσης των χρηστών κινητών επικοινωνιών εξελίσσεται και η τεχνολογική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των δικτύων. Παγκοσμίως, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επενδύουν ήδη στην επόμενη ημέρα, που είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), με τις σχετικές επενδύσεις να προϋπολογίζονται στα επίπεδα των 700 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη μελέτη του GSMA, από το 2010 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν επενδύσει στην αναβάθμιση των δικτύων τους κεφάλαια ύψους άνω του 1 τρισ. δολαρίων σε όλον τον πλανήτη.

Οι επιδόσεις του 4G

Οπως διαπιστώνει η ανάλυση του GSMA, μέχρι τα τέλη του 2016 υπήρχαν 4,8 δισ. μοναδικοί συνδρομητές σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και περίπου 7,9 δισ. ενεργές κάρτες σύνδεσης SIM. Οι περισσότερες συνδέσεις και συγκεκριμένα το 55% έτρεχαν σε δίκτυα 3G/4G, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να εκτοξευτεί στο 75% έως το 2020. Το μερίδιο του 4G από μόνο του εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί και θα διαμορφωθεί από 23% στα τέλη του 2016 σε 41% μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, επίδοση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις εκτεταμένες επενδύσεις των παρόχων σε υποδομές και δίκτυα 4G ανά τον πλανήτη.

Στα τέλη του 2016 υπήρχαν συνολικά 580 δίκτυα 4G (LTE) σε 188 χώρες σε όλο τον κόσμο, με την κάλυψη του 4G να αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το μέλλον

Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, η μελέτη εκτιμά ότι αυτό βρίσκεται στα δίκτυα 5G, τα οποία θα αρχίσουν να εγκαθίστανται από το 2019 με σκοπό να παρέχουν κάλυψη στο 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2025.

Τα ακόμη ταχύτερα δίκτυα όπως το 5G ανοίγουν τον δρόμο για νέες υπηρεσίες δεδομένων, με την οικονομία του κινητού Διαδικτύου (mobile Ιnternet) να ευνοείται στον μέγιστο βαθμό από την άνοδο της ταχύτητας των δικτύων και υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η συνεχώς αυξανόμενη διεύρυνση του αριθμού των συνδρομητών σε υπηρεσίες mobile Ιnternet, ο οποίος από 3,6 δισ. το 2016 θα αυξηθεί σε 4,7 δισ. το 2020, καλύπτοντας το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.