Eνας άνδρας που έχει μείνει παράλυτος από τους ώμους και κάτω έπειτα από ένα ατύχημα, κατόρθωσε να φάει μόνος του χρησιμοποιώντας τη δύναμη της σκέψης του.

Αυτό έγινε εφικτό χάρη σε εμφυτεύματα στο κεφάλι του, τα οποία λαμβάνουν τα ηλεκτρικά κύματα του εγκεφάλου και τα στέλνουν σε άλλα εμφυτεύματα που έχουν τοποθετηθεί στο χέρι του.

Ο 55χρονος Bill Kochevar, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο νωτιαίο μυελό πριν από οκτώ χρόνια σε ατύχημα με το ποδήλατό του, δήλωσε έκπληκτος και ενθουσιασμένος που ανέκτησε τον έλεγχο του δεξιού χεριού του.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται εφικτό να αποκατασταθεί η λειτουργία του χεριού σε έναν άνθρωπο με τετραπληγία. Προειδοποιούν όμως ότι η τεχνολογία απέχει ακόμα πολύ από την ευρεία χρήση.

Όπως εξηγούν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, το όλο εγχείρημα άρχισε το 2014, όταν ο κ. Kochevar χειρουργήθηκε για να τοποθετηθούν αισθητήρες στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου του που είναι υπεύθυνος για τις κινήσεις των χεριών.

Στη συνέχεια, πέρασε τέσσερις μήνες χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες για να δίνει εντολές σε ένα τρισδιάστατο εικονικό χέρι.

Όταν ολοκληρώθηκε και αυτό το στάδιο, υποβλήθηκε σε επέμβαση με την οποία εμφυτεύθηκαν 36 ηλεκτρόδια σε όλο το μήκος του χεριού του για να διεγείρονται ηλεκτρικά οι μύες της άκρας χείρας, του αγκώνα και των ώμων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ