Αυξημένο κίνδυνο βλαβών στον αγκώνα έχουν οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λόγω της λανθασμένης τοποθέτησης του καρπού και των δακτύλων τους στο πληκτρολόγιο.

Η σχετική πάθηση που επιστημονικά αποκαλείται πλευρική επικονδυλίτιδα, είναι γνωστή ως «αγκώνας του τενίστα» διότι έως πρότινος τα ποσοστά εμφάνισής της ήταν υψηλότερα στους τενίστες, εξαιτίας του μονότονου τρόπου με τον οποίο κτυπούν τη μπάλα.

Ωστόσο στη σύγχρονη εποχή είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν τις βλάβες αυτές όσοι πληκτρολογούν με τις ώρες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διατηρώντας τα χέρια τους τεντωμένα.

Ανεξαρτήτως ονομασίας, το όλο πρόβλημα αποτελεί κλασική περίπτωση θλάσης λόγω υπερκόπωσης, εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επειδή οι μύες και οι τένοντες παραμένουν σε θέση υπερέκτασης χωρίς να χαλαρώνουν, αναπτύσσεται κάκωση και φλεγμονή που προκαλούν χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά είναι αμβλύς μυϊκός πόνος πάνω και κάτω από τον βραχίονα (από την άκρα χείρα έως τον αγκώνα), απότομος, οξύς πόνος στον τένοντα στο πίσω μέρος του αγκώνα ή και συνδυασμός αυτών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ