Η κατανάλωση αλκοόλ και ειδικότερα λευκού κρασιού αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος, της επιθετικότερης μορφής καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Eρευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Αϊλαντ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας και Επιδημιολογίας Εουνιούνγκ Τσο, ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες, στις οποίες συνολικά πάνω από 210.000 άνθρωποι ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση επί 18 χρόνια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Η κατανάλωση μιας μερίδας αλκοόλ τη μέρα (σχεδόν 13 γραμμαρίων αλκοόλ) αύξανε κατά 14% τον κίνδυνο μελανώματος. Ειδικότερα, ένα ποτήρι λευκό κρασί τη μέρα σχετίστηκε με κατά 13% αυξημένο κίνδυνο μελανώματος. Αντίθετα, η μπίρα, το κόκκινο κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η συσχέτιση αλκοόλ-μελανώματος ήταν πιο έντονη για εκείνα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο. Σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, όσοι κατανάλωναν περίπου δύο μερίδες αλκοόλ τη μέρα, ήταν 73% πιθανότερο να διαγνωστούν με μελάνωμα του κορμού του σώματος, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν μόνο κατά 2% για το κεφάλι, το λαιμό και τα άκρα.

«Αποτελεί έκπληξη η σχέση μόνο του λευκού κρασιού με το μελάνωμα, και προς το παρόν δε μπορούμε να δώσουμε μια εξήγηση. Πάντως, τα ευρήματα αυτά έρχονται να προσθέσουν το μελάνωμα στον κατάλογο των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ» υπογραμμίζει η Δρ Τσο.

Περίπου το 3,6% των περιστατικών καρκίνου, παγκοσμίως, εκτιμάται ότι σχετίζονται με το αλκοόλ, ιδίως οι καρκίνοι του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, του εντέρου, του μαστού κ.α.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση, καθώς μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA και να εμποδίσει την επιδιόρθωσή του.