Με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών αναμένεται να συνδεθούν με το γρήγορο Ιντερνετ οι αγροτικές περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο του έργουRural Broadband που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) και ιδιώτες αναδόχους.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, η εγκατάσταση ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε πάνω από 5.400 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 50% της ελληνικής επικράτειας, επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, με τις πληροφορίες από την πλευρά των αναδόχων να κάνουν λόγο ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα δύο από τα τρία τμήματα του έργου θα παραδοθούν και θα λειτουργήσουν ώς τον Ιούνιο του 2017.

Με την υλοποίηση του Αγροτικού Ιντερνετ (Rural Broadband) χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου που ζουν σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, τις οποίες μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον να έχουν από τεχνολογικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, το έργο θα καλύψει περισσότερους από 500.000 χρήστες του Διαδικτύου σε 5.493 χωριά και οικισμούς, όπου στο εξής θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν υπηρεσίες, όπως: τηλεϊατρική, τηλεργασία, εκπαίδευση εξ αποστάσεως, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (όπως παροχή πληροφοριών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες καιεμπορικές συναλλαγές), IP Τηλεόραση, Video and Music on Demand. Οπως είναι αναμενόμενο, όλες αυτές οι υπηρεσίες θα προσφέρονται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες – τουρίστες των περιοχών αυτών, γεγονός που εκτός των άλλων θα βελτιώσει και θα αναβαθμίσει και το τουριστικό προϊόν.

Οι κάτοικοι των «λευκών» περιοχών μέχρι και σήμερα δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, αφού ο ιδιωτικός τομέας δεν είχε προχωρήσει σε τέτοιου είδους επενδύσεις λόγω του μικρού εμπορικού κέρδους.

Οι συμπράξεις. Το έργο του Αγροτικού Ιντερνετ υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 161.077.032 ευρώ. Η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) συνεργάζεται για την υλοποίηση του έργου με δύο εταιρείες ειδικού σκοπού, που έχουν κύριους μετόχους τον ΟΤΕ και την Ιntrakat.

Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει τους τομείς 1 και 3 και συγκεκριμένα τις περιοχές:

– Θράκης, Μακεδονίας, Δυτικής Ηπείρου και Βόρειου Αιγαίου, με προϋπολογισμό 44.375.478 ευρώ.

– Πελοποννήσου, Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, Δωδεκανήσου και Κρήτης, με προϋπολογισμό 56.385.614 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομείς αυτοί θα λειτουργήσουν πρώτοι τον Μάιο – Ιούνιο του 2017, προσφέροντας ταχύτητες σύνδεσης στο Ιντερνετ έως 50 Mbps, αντί των 30 Mbps που προβλέπει η σύμβαση.

– Η κοινοπραξία Intrakat – Intracom Holdings – Hellas On Line έχει αναλάβει τον τομέα 2 και συγκεκριμένα τις περιοχές: Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Νότιας Ηπείρου, Εύβοιας και Κυκλάδων, προϋπολογισμού 60.315.940 ευρώ.

Καθυστερήσεις. Η χρονική ολοκλήρωση των έργων στις περιοχές αυτές παραμένει ακόμα άγνωστη, καθώς η κοινοπραξία αντί της οπτικής ίνας, για οικονομικούς λόγους, καταφεύγει στη φθηνότερη λύση των μικροκυματικών ζεύξεων.

Ομως για την ασύρματη κάλυψη των περιοχών με γρήγορο Ιντερνετ απαιτείται η εγκατάσταση κεραιών, η οποία σκοντάφτει στις χρονοβόρες αδειοδοτήσεις από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα κατά τόπους δασαρχεία και τις εφορείες Αρχαιοτήτων!

Μετά την ολοκλήρωση του έργου του Rural Broadband και για τα επόμενα 15 χρόνια, οι εταιρείες ειδικού σκοπού θα αναλάβουν τη διαχείριση, την εμπορική εκμετάλλευση, τη συντήρηση αλλά και την αναβάθμιση του Δικτύου, ώστε προοδευτικά να καλύπτονται με τις υψηλότερες ταχύτητες όλο και περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών παρέμβασης.

Από 8 έως και 50 Mbps

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες bit-stream του αγροτικού Ιντερνετ θα είναι 50 Mbps download/30 Mbps upload, 30 Mbps download/4 Mbps upload, 8 Mbps download/1 Mbps upload. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει η δυνατότητα το δίκτυο να επεκτείνεται και σε μικρότερους οικισμούς εφόσον υπάρξει η αναμενόμενη ζήτηση.