Η φινγκολιμόδη, ένα φάρμακο που χορηγείται στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας (υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα), φέρεται πώς έχει πολλαπλά θετικά και άγνωστη μέχρι σήμερα δράση, καθώς μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ίδια κατηγορία ασθενών ενισχύοντας την αναγέννηση νεύρων και την αύξηση της μυελύνωσης, συμπληρωματικά από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Όπως φάνηκε δηλαδή από πρόσφατη μελέτη, δημιουργεί νέο μονωτικό υλικό (μυελίνη) στα νεύρα.

Η μελέτη με τίτλο «Η φινγκολιμόδη ενισχύει την αναγέννηση περιφερικών νευρών μέσω της τροποποίησης λυσοφωσφολιπίδιων σηματοδότησης» πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Heinrich-Heine της Γερμανίας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neuroinflammation.

Η 1-φωσφορική σφιγγοσίνη (S1P) είναι ένα φωσφολιπίδιο γνωστό για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς δεσμεύει τον υποδοχέα έκφρασης λεμφοκυττάρων S1P1, τα οποία βοηθούν τη μετανάστευση των λεμφοκύτταρων από τους λεμφαδένες στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας έτσι την ανεπιθύμητη φλεγμονή στο νευρικό σύστημα. Η φινγκολιμόδη είναι ανταγωνιστής υποδοχέων S1P, οπότε αναστέλλει το σήμα τους, άρα προλαμβάνει και την εξάπλωση λεμφοκυττάρων και ως εκ τούτου τη μείωση της φλεγμονής.

Την ίδια στιγμή η φινγκολιμόδη έχει επιδείξει ιδιότητα δράσης ως αναστολέας της αυτοταξίνης, ενός ενζύμου που παράγει φωσφολιπίδια που ονομάζονται λυσοφωσφατιδικά οξέα (LPA). Με τη σειρά τους τα LPA φέρονται να σχετίζονται με αλλοιώσεις στον εγκεφαλικό ιστό και να εμπλέκονται στη διαδικασία της απομυελίνωσης των νεύρων.

Οι γερμανοί επιστήμονες διερεύνησαν σε πειραματόζωα την ανεξάρτητη επίδραση που έχει η δραστική ουσία στα λεμφοκύτταρα. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, η αναγέννηση των νεύρων ήταν ανεξάρτητη ως παράγοντας από την αντιφλεγμονώδη δράση του φαρμάκου. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η φινγκολιμόδη μειώνει τα επίπεδα της LPA σε νευρικά κύτταρα που έχουν υποστεί εκφύλιση, κυρίως μέσω της αναστολής της αυτοταξίνης, η οποία αυξάνει το πάχος της μυελίνης.

«Εκτός από τη γνωστή δράση της φινγκολιμόδης, η αναστολή της σύνθεσης LPA μπορεί να αντιπροσωπεύει ακόμη ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μηχανισμό ο οποίος δυνητικά συμβάλει σε επαναμυελύνωση», καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.