Πριν από λίγες ημέρες οι εικόνες από την Αμερική ή την Αυστραλία, με τους χρήστες των smartphones να έχουν ξεχυθεί σε δρόμους, πάρκα και πλατείες κυνηγώντας Pokemon (!), προκαλούσαν γέλιο και ειρωνικά σχόλια.

Τις τελευταίες ώρες, που το νέο Pokemon Go πέρασε και τα σύνορα της Ελλάδας, έχει αρχίσει να βγάζει σε δρόμους και πλατείες κυρίως τις μικρότερες ηλικίες (έως 15 χρόνων), ενώ οι μεγαλύτεροι το συζητάνε παντού, στο γραφείο, στα social media ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς!

ΤοPokemon Go αποτελεί μέρος της «οικογένειας» των Pokemon, της ιαπωνικής σειράς video games και κινουμένων σχεδίων της Nintendo (μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες video games) που μεγάλωσε πρακτικά όλους όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90 και μετά και έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Picachu, ίσως το πιο γνωστό Pokemon.

Στον κόσμο των Pokemon, ο παίκτης καλείται να εντοπίσει, κινούμενος σε εικονικό περιβάλλον και να «αιχμαλωτίσει» μία σειρά από χαριτωμένα πλάσματα, τα οποία δεν είναι άλλα από τα Pokemon. Στη συνέχεια καλείται να τα «εκγυμνάσει» (σ.σ. υπάρχουν ειδικά «γυμναστήρια» γι’ αυτό τον σκοπό) ώστε να αναμετρηθούν με τα Pokemon άλλων χρηστών. Οσες περισσότερες «μάχες» τόσο μεγαλύτερη βελτίωση υπάρχει.

Το σημερινό Pokemon Go ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη των πρώτων βιντεοπαιχνιδιών και την προσαρμογή τους στη σημερινή πραγματικότητα. Οι «κασέτες» έγιναν εφαρμογή για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, η οποία χρησιμοποιεί το GPS, την κάμερα και το ρολόι του smartphone για να εμφανίζει Pokemon γύρω από τον χρήστη, αφού το παιχνίδι βασίζεται στην επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) –μπλέκοντας δηλαδή τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο.

Για την ακρίβεια, ο χρήστης αφού εγκαταστήσει την εφαρμογή στο smartphone του και διαλέξει τον χαρακτήρα του, καλείται να πιάσει το πρώτο του Pokemon. Για να το καταφέρει, όμως, ενεργοποιείται η κάμερα του κινητού τηλεφώνου του και ξαφνικά βλέπει στην οθόνη του τον Squirtle, τον Charmander ή τον Bulbasaur να κάθεται μέσα στο δωμάτιό του ή στη διπλανή πλατεία!

Ετσι, ο χρήστης για να πιάσει τα Pokemon πρέπει να βγει από το σπίτι του! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην οθόνη του smartphone, όταν ο χρήστης του προχωράει με το Pokemon Go να «τρέχει», βλέπει κανονικά το πεζοδρόμιο ή την πλατεία όπου βρίσκεται, μέχρι να εντοπίσει το Pokemon. Για να το πιάσει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα Pokeball. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να πιάσουν με τα χέρια τους τα εικονικά Pokemon που βλέπουν στην οθόνη του smartphone τους.