Μπορεί μια selfie φωτογραφία να αντέξει στον χρόνο; Στο ερώτημα αυτό προσπάθησαν να απαντήσουν ερευνητές του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που δημιούργησαν έναν εξελιγμένο αλγόριθμο, τον MemNet, ο οποίος αξιολογεί κατά πόσο μια φωτογραφία θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

Ετσι, αν κάποιος θέλει να ξέρει πόσο ενδιαφέρουσα είναι η selfie που τράβηξε, δεν έχει παρά να ρωτήσει τον MemNet. Μάλιστα, οι ερευνητές σκοπεύουν να δημιουργήσουν αντίστοιχη εφαρμογή και για τα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα βασίζεται στον ίδιο αλγόριθμο και θα συμβουλεύει τον χρήστη για την απήχηση που θα έχει η φωτογραφία που μόλις τράβηξε.

Ο αλγόριθμος «βαθιάς μάθησης», όπως λέγεται ο MemNet, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες πληροφορίες, ώστε να βελτιώνει τις ικανότητές του. Οι τεχνολογίες «βαθιάς μάθησης», που ανήκουν στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, μιμούνται τις ανθρώπινες νευρωνικές (εγκεφαλικές) λειτουργίες.

Ο MemNet «διδάχθηκε» να αξιολογεί μια νέα φωτογραφία, έχοντας προηγουμένως τροφοδοτηθεί με 60.000 φωτογραφίες, συνοδευόμενες από μεταδεδομένα σχετικά με τη δημοφιλία και τα online σχόλια των χρηστών για καθεμία από αυτές. Ετσι, μπορεί πλέον να κρίνει αν μια νέα φωτογραφία θα μείνει στη μνήμη των ανθρώπων ή θα περάσει τελείως απαρατήρητη.

Για τους ενδιαφερόμενους, ο αλγόριθμος MemNet βρίσκεται στη διεύθυνση http: //memorability.csail.mit.edu/demo.html.