Στις οικονομικές συσκευές smartphones στρέφονται πλέον οι καταναλωτές. Ο κύριος όγκος των πωλήσεων έξυπνων κινητών τηλεφώνων το τρίτο τρίμηνο του 2015 προήλθε από τις αναδυόμενες αγορές, με τις οικονομικές συσκευές να τροφοδοτούν τη διεθνή ζήτηση.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2015, η διαθεσιμότητα χαμηλού κόστους συσκευών στις αναδυόμενες αγορές στήριξε τις πωλήσεις smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, το ίδιο διάστημα διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά 353 εκατ. smartphones, αριθμός αυξημένος κατά 15,5% σε σχέση με πέρυσι.

Περίπου τα δύο τρίτα των συσκευών, συγκεκριμένα 259,7 εκατ. τεμάχια πωλήθηκαν στις αναδυόμενες αγορές (Κίνα, Απω Ανατολή), με τις πωλήσεις στις συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες να ενισχύονται κατά 18,4%.

Παράλληλα οι πωλήσεις στις λεγόμενες ώριμες αγορές, όπως είναι αυτές των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, ενισχύθηκαν μεν αλλά με πολύ πιο ήπιους ρυθμούς, αυξανόμενες κατά 8,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων, το ίδιο πάντα διάστημα, τόσο το iOS της Apple όσο και το Android κινήθηκαν ανοδικά. Συγκεκριμένα, στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν 298,8 εκατ. συσκευές με λειτουργικό Android (μερίδιο 84,7% από 83,3% το τρίτο τρίμηνο του 2014), 46,062 εκατ. συσκευές με iOS (μερίδιο αγοράς 13,1%, από 12,5% το τρίτο τρίμηνο του 2014). Οσον αφορά το λειτουργικό των Windows έχασε έδαφος, με το μερίδιό του να υποχωρεί στο 1,7%, από 3% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.