Χωρίς μέτρο αποδεικνύεται ότι είναι η συμπεριφορά των Ελλήνων στις αχανείς λεωφόρους του Διαδικτύου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών και της Ρωσίας όσον αφορά την υπερβολική χρήση του Ιντερνετ, με το 40,15% των χρηστών να βρίσκεται πλέον σε κατάσταση εθισμού! Την ίδια στιγμή, ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 7%.

Μπορεί το Ιντερνετ να μπήκε αργά στη ζωή των Ελλήνων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθώς η διείσδυσή του καθυστέρησε αρκετά στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι έλληνες χρήστες δεν έχουν βρει ακόμη τον τρόπο να αξιοποιούν αποκλειστικά και προς όφελός τους αυτό το εργαλείο. Οι κίνδυνοι από την υπερβολική χρήση του Ιντερνετ απασχολούν σοβαρά τις δυτικές κοινωνίες που είναι σε σύνδεση περισσότερα χρόνια από την ελληνική και υψηλά στον κατάλογο των επικίνδυνων εθισμών.

Τα συμπτώματα. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, τα συμπτώματα που υποδηλώνουν υπερβολική χρήση – εθισμό είναι:

– Οι εθισμένοι εξιδανικεύουν το Διαδίκτυο και νιώθουν ότι ο κόσμος είναι πληκτικός και κενός χωρίς αυτό.

– Περνούν την περισσότερη ώρα της ημέρας στο Ιντερνετ ή σκέφτονται τη στιγμή που θα πλοηγηθούν και πάλι.

– Οταν διακόπτεται η σύνδεσή τους, θυμώνουν και γίνονται νευρικοί και ευερέθιστοι.

– Χάνουν την αίσθηση του πραγματικού χρόνου με αποτέλεσμα να παραμένουν σε σύνδεση περισσότερο από ό,τι αρχικά σχεδίαζαν.

– Ενα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι εθισμένοι δεν αντιλαμβάνονται την όλη τους αποδιοργάνωση και τις συνέπειες της προβληματικής χρήσης σε ψυχολογικό, κοινωνικό επίπεδο, καθώς και στην επίδοσή τους στις σχολικές και μαθησιακές δραστηριότητες. Ετσι συνεχίζουν την ενασχόληση στον ίδιο βαθμό μέχρι κάποιος άλλος του στενού περιβάλλοντός τους κινητοποιηθεί γι’ αυτούς.

Ηδη, σύμφωνα με πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία των 31 Γραμμών Βοηθείας του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου, Insafe, 4 στους 10 Ελληνες (40%) σερφάρουν υπερβολικά στο Διαδίκτυο. Το φαινόμενο αυξήθηκε κατά 9 ολόκληρες μονάδες στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2014 (31%).

Επίσης, το 25% των ελλήνων χρηστών, όταν βρίσκεται online, χάνει την ιδιωτικότητά του, γεγονός που δείχνει την άγνοια των χρηστών του Διαδικτύου –και ειδικά των νέων –να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα προσωπικά τους δεδομένα.

Στην τρίτη θέση των κινδύνων παραμένει ο διαδικτυακός εκφοβισμός με ποσοστό 16%, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (19%).

Τα αντίστοιχα ποσοστά στις ευρωπαϊκές χώρες ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 13% για την ιδιωτικότητα (ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 12% του 2014) και σε 15% για το διαδικτυακό εκφοβισμό, που δείχνει να υποχωρεί σημαντικά έναντι του 21% του προηγούμενου εξαμήνου. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, κάτι που σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου «έχει έμπρακτα αποτελέσματα, προάγοντας παράλληλα τον διαδικτυακό πολιτισμό και τις ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν την online συμπεριφορά μας».

Επίσης, οι αναφορές για τη σεξουαλικότητα και τις online σχέσεις κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, το ποσοστό ανέβηκε στο 11%, από 9% που ήταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Αντιθέτως, οι αναφορές για grooming, sexting, σεξουαλική παρενόχληση, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία παραμένουν σε μονοψήφια νούμερα (κάτω από το 1%).

Οπως επισημαίνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, η συντριπτική πλειονότητα των αναφορών υποβάλλεται τηλεφωνικά και ανέρχεται στο 77%. Επίσης το 19% των αναφορών γίνεται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 3% μέσω chat επικοινωνίας. Επιπλέον, το 70% των αναφορών αυτών προέρχεται από γυναίκες και το 30% από άνδρες. Από τα ποσοστά αυτά 9% αφορά ανηλίκους, 15% εκπαιδευτικούς και 74% γονείς.