Επιτροπή Broadband των Ηνωμένων Εθνών

Eρευνα: Offline η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2015 10:54 |
Eρευνα: Offline η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού

Το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει εκτός Διαδικτύου, αποτέλεσμα όχι μόνο της έλλειψης υποδομών σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, αλλά και της απουσίας περιεχομένου στις απαιτούμενες γλώσσες καθώς και στον ψηφιακό αναλφαβητισμό, επισημαίνει μελέτη της Επιτροπής Broadband της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών ITU και της UNESCO, για το 2015.

Τέσσερα δισεκατομμύρια διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν τακτική πρόσβαση στο Ίντερνετ, προνόμιο του 43% του παγκόσμιου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο χρήστες του Διαδικτύου μπαίνει στο Facebook τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Η μεγαλύτερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης κλήθηκε να εξυπηρετήσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2015.

Ο ρυθμός εισόδου νέων χρηστών στο Ίντερνετ δείχνει ανησυχητικά σημάδια μείωσης, γεγονός που αποδίδεται στον κορεσμό των αναπτυγμένων περιοχών του πλανήτη και τις δυσκολίες της επέκτασης των δικτύων σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Από την άλλη, η Broadband Commission επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στις υποδομές, αλλά και στην απουσία περιεχομένου στην γλώσσα που μιλούν στις αποκομμένες από τα δίκτυα περιοχές της γης, στην έλλειψη των στοιχειωδών γνώσεων που απαιτούνται για τον χειρισμό των συσκευών και άλλους παράγοντες.

Από την άλλη, το Ίντερνετ αποικείται από «πράγματα», ο αριθμός των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 26 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στο πεδίο της κινητής τηλεφωνίας, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν αρκετοί συνδρομητές που έχουν δύο κάρτες SIM. O λόγος, να μειώσουν το κόστος διαφορετικών υπηρεσιών, να αυξήσουν την κάλυψη από τα δίκτυα ή η ανάγκη για συνδέσεις σε δύο συσκευές -π.χ. smartphone και tablet.

2
ΑριΜζιεν
23/09/2015 07:37
Μ αρεσει η φραση "προνομιο του 43%". Βασικη προυποθεση για να ειναι χρησιμο το ιντερνετ ειναι μια καλη παιδεια και πολυ πειρα. Για μας τους υπολοιπους ειναι ενα ακομα εργαλειο προπαγαμδας και πλυσης εγκεφαλου στα χερια αυτων που μας θελουν μια ζωη πειθηνια και φοβισμενα ρομποτ.
Α
23/09/2015 07:04
Τι εννοεί άραγε το άρθρο όταν λέει ότι "Από την άλλη, το Ίντερνετ αποικείται από «πράγματα», ο αριθμός των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 26 δισεκατομμύρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.". Τι είναι αυτά τα πράγματα; Άραγε είναι τα domain (300 εκατομμύρια σήμερα); Να είναι ο αριθμός των http server ( 40 εκατομμύρια σήμερα); Να είναι τα IP ( 2 δις έχουν αγοραστεί μέχρι σήμερα από τα 4 του IP4 αλλά δεν χρησιμοποιούνται ούτε τα μισά για να εκπέμπουν και αυτό δεν είναι σίγουρα αποίκειση); Να είναι τα bots (δεν υπάρχει τρόπος να τα μετρησουμε μια και πολλά από αυτά έχουν stealth τεχνικές και τα request τους γενικά μπορούν να εμφανιστούν ολόιδια με τα request ενός χρήστη ); Να είναι οι συσκευές που συνδέονται (δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθούν μια και το mac address δεν είναι εμφανές online και δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να δεις πόσες υπάρχουν πίσω από ένα router ούτε υπάρχει τρόπος ακόμα και για τους ISP να καταλάβουν αν ένα request έγινε από διαφορετική συσκευή ή από την ίδια αν έχουν κοινό internet IP); Να είναι ο αριθμός των συσκευών με δυνατότητα σύνδεσης που έχουν κατασκευαστεί; Μήπως απλά αυτή η πρόταση είναι μία βλακεία που είπε για να εντυπωσιάσει κάποιος από τους δήθεν IT evagelists στα συνέδρια αρπαχτές που κάνουνε; ΜΕ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ Η ΑΠΟΡΙΑ!