Ερευνητές ετοιμάζονται να τοποθετήσουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες – πλακέτες σε κυψέλες μελισσών σε όλον τον πλανήτη για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους!

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε χθες, οι μέλισσες θα φορούν μικροσκοπικές ετικέτες RFID, ενώ οι μικρές πλακέτες της Intel Edison θα λειτουργούν ως κόμβοι ελέγχου οι οποίοι θα συλλέγουν τα δεδομένα από τις διερχόμενες μέλισσες.

Η σχετική έρευνα, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Επιστημών της Αυστραλίας, θα χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική προστασία των μελισσών που επικονιάζουν το ένα τρίτο των φυτών, από τα οποία προέρχεται η αντίστοιχη ποσότητα των τροφίμων για τους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αισθητήρες θα λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με εκείνον μιας ηλεκτρονικής ετικέτας (e-tag) ενός οχήματος, καταγράφοντας τον χρόνο διέλευσης του εντόμου που θα σημειώνεται μέσω της πλακέτας Intel Edison στα σημεία ελέγχου.

Τα δεδομένα που θα καταγράφονται από την ετικέτα RFID θα συνδυάζονται με άλλα στοιχεία τα οποία θα συλλέγονται από μια σειρά περιβαλλοντικών αισθητήρων, οι οποίοι θα είναι επίσης ενσωματωμένοι στην πλακέτα Intel Edison.

Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχονται πολύτιμα δεδομένα στους μελισσοκόμους, στους παραγωγούς μελιού καθώς και σε άλλους ενδιαφερομένους, όπως είναι οι βιομηχανικοί ή κυβερνητικοί φορείς. Οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικότερων μεθόδων προστασίας του πληθυσμού των μελισσών.

Μία από τις πλέον εντυπωσιακές εφαρμογές του συγκεκριμένου project είναι η οπτικοποίηση των μετακινήσεων των μελισσών σε τρισδιάστατες απεικονίσεις πάνω στον παγκόσμιο χάρτη.

Το περιβάλλον Intel Edison αποτελείται από μικροσκοπικές υπολογιστικές πλακέτες σε μέγεθος γραμματοσήμου, οι οποίες συμπυκνώνουν όλες τις βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή σε απίστευτα μικρό μέγεθος.

Η πλακέτα διαθέτει δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης, μπορεί ακόμα να ενσωματώσει διαφορετικούς αισθητήρες και άλλα computing modules αλλά και να προγραμματιστεί κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει αναρίθμητες εφαρμογές.