Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο κύμα της δωρεάν αναβάθμισης σε Windows 10 των κινητών συσκευών της Microsoft, που ήδη χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Windows Phone.

Η πρώτη φάση των αναβαθμίσεων που άρχισε στις 29 Ιουλίου αφορούσε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (PC, laptops) και τα tablets, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν τα κινητά τηλέφωνα και οι άλλες φορητές συσκευές.

Ηδη μέχρι την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Microsoft, οι χρήστες που αναβάθμισαν τους υπολογιστές και τα tablets τους σε Windows 10 ξεπέρασαν τα 75 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται η διαθεσιμότητα των Windows 10 για τα κινητά τηλέφωνα (Windows Phone 8.1) και τις άλλες φορητές συσκευές, με στόχο αυτή να είναι διαθέσιμη για τις περισσότερες συσκευές.

Σε αντίθεση με την έκδοση για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα Windows 10 για τα smartphones απαιτούν προσαρμογή από την εταιρεία ειδικά για κάθε συσκευή, γεγονός που αυξάνει και τον απαιτούμενο χρόνο όσον αφορά τη σωστή λειτουργία τους και τη διάθεσή τους στους χρήστες.

Πάντως, σύμφωνα με τη Microsoft, οι πρώτες συσκευές που θα λάβουν τα Windows 10 θα είναι τα Lumia 430, 435, 532, 535, 540, 640 και 640XL, 735, 830 και το Lumia 930. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα της αναβάθμισης σε Windows 10 για συσκευές με Windows Phone 8.1 μπορεί να διαφέρει ανάλογα και με τον κατασκευαστή της συσκευής ή το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση και για τις φορητές συσκευές θα είναι δωρεάν.

Οσον αφορά τις αναβαθμίσεις σε Windows 10 των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των tablets, που ήδη τρέχουν από το τέλος Ιουλίου, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους χρήστες που τηρούν στάση αναμονής πως είναι καλύτερο να αναβαθμίσουν τώρα τις συσκευές τους αντί να περιμένουν ώσπου να διορθωθούν όλα τα bugs.

Τα Windows 10, αναφέρουν χαρακτηριστικά, «αποτελούν τα καλύτερα Windows και είναι έτοιμα προς χρήση από τη στιγμή που είναι διαθέσιμη η δωρεάν αναβάθμιση για όλους τους χρήστες, ή σε νέα Windows 10 PC και tablets». Αλλωστε, προσθέτουν, «τα Windows 10 έχουν επωφεληθεί από το feedback 6 εκατ. Windows Insiders, ενώ αποτελούν την πιο δοκιμασμένη έκδοση των Windows που έχει κυκλοφορήσει ποτέ». Το πλεονέκτημα της παροχής των Windows 10 ως υπηρεσίας, τονίζουν, «σημαίνει ότι η Microsoft μπορεί να προσφέρει συνεχείς προσθήκες και ενημερώσεις ασφαλείας, βελτιώνοντας συνεχώς με αυτόν τον τρόπο τα Windows 10».

Στο κρίσιμο ερώτημα εάν υπάρχει πιθανότητα για τους καταναλωτές που θα αναβαθμίσουν τη συσκευή τους σε Windows 10 να αντιμετωπίσουν θέματα συμβατότητας, η απάντηση που δίνουν είναι: «Η Microsoft διαθέτει ικανό αριθμό προγραμμάτων με σκοπό να βοηθήσουν τους χρήστες στη διάρκεια της αναβάθμισης, τα οποία μπορούν να βρουν σε καταστήματα λιανικής σε όλο τον κόσμο, υπάρχει αρκετή πληροφόρηση online με σκοπό να καθοδηγήσει τον κόσμο γύρω από τη διαδικασία αναβάθμισης, ενώ προσφέρεται περισσότερη εκπαίδευση σχετικά με τα προϊόντα».

Πάντως, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο οι χρήστες αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα μπορούν να απευθυνθούν στο Answer Desk, το οποίο προσφέρει δωρεάν one-on-one υποστήριξη από τη Microsoft μέσα από επικοινωνία με ειδικούς. Οι χρήστες μπορούν ακόμα να προγραμματίσουν ραντεβού ή να συνδεθούν αυτόματα με κάποιον επαγγελματία υποστήριξης της Microsoft, μέσω chat ή μέσω τηλεφώνου ή να απευθυνθούν σε κάποιο κατάστημα λιανικής, για να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Προγράμματα που βοηθούν την εγκατάσταση

Διάφορα προγράμματα (Best Buy, Bic Camera, Croma, Currys/PC World, Darty, Elkjοp, Fnac, Jarrir, Incredible Connection, Media Markt, Staples, Yamada Denki, Yodobashi κ.λπ.) βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν την αναβάθμιση εύκολα. Ακόμα, οι υπηρεσίες Tech Bench παρέχουν υποστήριξη στους χρήστες που θέλουν να «φορέσουν» τα νέα Windows 10, αλλά και να μεταφέρουν τα δεδομένα – αρχεία τους από παλαιότερους υπολογιστές σε καινούργιους.