Η πολυαναμενόμενη σημερινή άφιξη των Windows 10 θεωρείται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους σημαντικό γεγονός. Τα νέα Windows περίμεναν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές, κάτι που αποδεικνύεται και από τον αριθμό πωλήσεων PC που μειώθηκε αισθητά κατά το β’ τρίμηνο του 2015.

Η έλευση του νέου λειτουργικού της Microsoft και μάλιστα με τη μορφή τής δωρεάν αναβάθμισης για τους χρήστες των Windows 7 και 8.1 πρακτικά έθεσε τους πάντες -επιχειρήσεις και απλούς καταναλωτές –σε στάση αναμονής όσον αφορά την ανανέωση του εξοπλισμού τους. Ο κύριος λόγος είναι ότι όλοι επιθυμούν τα νέα Windows 10 να είναι συμβατά με τον εξοπλισμό που ήδη διαθέτουν ή θα πρέπει να αγοράσουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Gartner, οι πωλήσεις PC κατά το β’ τρίμηνο του 2015 ανήλθαν παγκοσμίως σε 68,4 εκατομμύρια κι ήταν μειωμένες κατά 9,4% σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων και σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται στα Windows 10. Απόδειξη ότι τα Windows 10 επηρέασαν τις πωλήσεις αποτελεί και το ότι η μοναδική εταιρεία που εμφάνισε άνοδο στις πωλήσεις της κατά το β’ τρίμηνο ήταν η Apple.

Δωρεάν. Αυτή η προσφορά αναβάθμισης είναι δωρεάν για μια πλήρη και όχι για μια δοκιμαστική έκδοση των Windows 10. Απαιτείται η λήψη δεδομένων συνολικού όγκου 3 GB και ισχύουν οι συνήθεις χρεώσεις μεταφοράς δεδομένων. Για τις κινητές συσκευές (smartphones, tablets κ.λπ.) καλό είναι η λήψη των Windows 10 να γίνει μέσω WiFi.

Για να επωφεληθείτε από αυτή τη δωρεάν προσφορά, θα πρέπει να αναβαθμίσετε τις συσκευές σας σε Windows 10 μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη διαθεσιμότητάς τους (έως τις 29 Ιουλίου 2016).

Εφόσον κάνετε την αναβάθμιση, θα έχετε δωρεάν τα Windows 10 στη συγκεκριμένη συσκευή. Η προσφορά αναβάθμισης για τα Windows 10 ισχύει για κατάλληλες συσκευές Windows 7 και Windows 8.1, συμπεριλαμβανομένων συσκευών που έχετε ήδη στην κατοχή σας.

Ωστόσο, ισχύουν ορισμένες απαιτήσεις υλικού – λογισμικού και η διαθεσιμότητα των δυνατοτήτων ενδέχεται να ποικίλλει ανά συσκευή και αγορά. Για πληροφορίες συμβατότητας και άλλες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση μπορείτε να επισκεφτείτε την τοποθεσία web του κατασκευαστή της συσκευής σας και τη σελίδα προδιαγραφών των Windows 10.

Τα Windows 10 θα ενημερώνονται αυτόματα. Με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να ισχύουν και άλλες απαιτήσεις για τις ενημερώσεις. Αλλωστε, δεν θα λειτουργούν όλες οι δυνατότητες των Windows 10 σε όλες τις συσκευές. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το πληροφορηθείτε από τον κατασκευαστή σας πριν από την αγορά κάποιας καινούργιας συσκευής.

Η διαθεσιμότητα της αναβάθμισης των Windows 10 για συσκευές Windows Phone 8.1 μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή της συσκευής, τον προμηθευτή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ή το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σε κάθε περίπτωση οι συσκευές θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες στο Ιντερνετ και το Windows Update θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο. Απαιτούνται Windows 7 SP1 και Windows 8.1 Update.

Από την αναβάθμιση εξαιρούνται ορισμένες εκδόσεις: Πρόκειται για τα Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise και Windows RT/RT 8.1.

Οι πελάτες με Active Software Assurance με μαζικές άδειες χρήστη έχουν το προνόμιο της αναβάθμισης των εταιρικών προϊόντων τους σε Windows 10 ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης προσφοράς.

Σημειώνεται ότι το Windows Media Center (για την αναπαραγωγή DVD κ.λπ.) δεν είναι μέρος των Windows 10 και δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο μετά την αναβάθμιση της συσκευής στα Windows 10. Η Microsoft θα παρέχει μια άλλη δωρεάν εφαρμογή για την αναπαραγωγή DVD στα Windows 10.

ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

1. Μπορείτε να εγγραφείτε για τη δωρεάν αναβάθμισή σας μέσω της εφαρμογήςGet Windows10App.Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να εγγραφούν ακόμα και σήμερα. Για να βρείτε την εφαρμογή:

Κάντε κλικ στο μικρό εικονίδιο των Windowsπου βρίσκεται στο δεξιό άκρο της γραμμής εργασιών, το οποίο θα σας υποδείξει τα βήματα που θα ακολουθήσετε για την αναβάθμιση σας στα Windows 10.

Η λήψη των Windows 10 θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες χρονικές φάσεις και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι χρήστες που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εγγραφής πριν από τις 29 Ιουλίου θα είναι από τους πρώτους που θα αποκτήσουν τα Windows 10.

Δεν έχετε καμία υποχρέωση να τα εγκαταστήσετε και σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορείτε να ακυρώσετε την κράτησή σας οποιαδήποτε στιγμή.

Οταν θα είναι έτοιμη η αναβάθμισή σας, θα λάβετε τη σχετική ειδοποίηση. Από τη στιγμή που θα σας έρθει η ειδοποίηση, δεν χρειάζεται να τα εγκαταστήσετε άμεσα, αλλά τη χρονική στιγμή που σας εξυπηρετεί καλύτερα. Το κέντρο απαντήσεωνMicrosoft Answer Deskείναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία.

2. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την αναβάθμιση σας στα Windows 10 μέσω του Windows Update. Ομως, θα πρέπει πρώτα να αναβαθμίσετε τη συσκευή σας στην τελευταία έκδοση του τρέχοντος λειτουργικού σας, Windows 7 SP1 ή Windows 8.1′.