Μια νέα, δωρεάν, εφαρμογή για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) που θα διευκολύνει τους ευρωπαίους τουρίστες όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό εγκαινιάζει το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή.

Πρόκειται για την εφαρμογή Travel Αpp, που διατίθεται δωρεάν και λειτουργεί ακόμα και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο. Είναι ήδη διαθέσιμη για συσκευές με λειτουργικά συστήματα iOS, Android και Microsoft Windows.

Συγκεκριμένα, το Travel Αpp ενημερώνει τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους όταν ταξιδεύουν, παρέχοντάς τους νομικές πληροφορίες σε 25 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Μεταξύ άλλων, οι καταναλωτές μπορούν να αντλούν πληροφορίες για το τι θα πρέπει να κάνουν όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την αγορά ελαττωματικών προϊόντων, τη ματαίωση ή καθυστέρηση μιας πτήσης ή ακόμα και την ενοικίαση αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις εξής επιμέρους κατηγορίες ενημέρωσης από το Travel App: λιανικές αγορές, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, διαμονή σε ξενοδοχείο, ιατρική περίθαλψη, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, ταξίδια με λεωφορεία και πλοία.

Επίσης, μπορούν να παίρνουν συμβουλές σχετικά με το Διαδίκτυο και τη χρήση κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό.

Επιπλέον, στην εφαρμογή, ο καταναλωτής μπορεί να βρει αριθμούς τηλεφώνων, στοιχεία επικοινωνίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τα στοιχεία επικοινωνίας των ευρωπαϊκών κέντρων καταναλωτή και των πρεσβειών.

Τι κατεβάζουν

Το 23% των χρηστών smartphones έχει ήδη κατεβάσει στο κινητό του τουλάχιστον μία εφαρμογή σχετικά με αεροπορικές εταιρείες και το 20% ένα app ενός online ταξιδιωτικού γραφείου. Επίσης, το 18% έχει κάνει download στο κινητό τουλάχιστον μία εφαρμογή ξενοδοχειακής αλυσίδας και το 14% ένα app που φιλοξενεί αξιολογήσεις σχετικές με ταξίδια.