H ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA έδωσε και επίσημα παράταση εννέα μηνών στην περιπέτεια του Rosetta, και σχεδιάζει τώρα να τερματίσει την αποστολή με προσεδάφιση του ετοιμοθάνατου σκάφους στον κομήτη της ζωής του.

Η παράταση της αποστολής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα επιτρέψει στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν τον κομήτη να απομακρύνεται από τον Ήλιο προς το εξώτερο Ηλιακό Σύστημα.

«Θα μπορέσουμε να καταγράψουμε την εξασθένιση της δραστηριότητας του κομήτη […] και θα έχουμε την ευκαιρία να πετάξουμε πιο κοντά στον κομήτη ώστε να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πολύτιμα δεδομένα» εξήγησε ο Ματ Τέιλορ, ερευνητής της αποστολής.

Το Rosetta, το μητρικό σκάφος που απελευθέρωσε το ρομπότ Philae και το έστειλε να πραγματοποιήσει την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη, βασίζεται σε ηλιακούς συλλέκτες και δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο.

«Σε αυτή τη φάση, το σκάφος πιθανότατα θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko» ανακοίνωσε η ESA.

Προκειμένου να ληφθεί απόσταση οι υπεύθυνοι της αποστολής θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν την κατάσταση του σκάφους όταν ο κομήτης βρεθεί στο περιήλιο, την ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, στις 13 Αυγούστου.

Το Rosetta, το οποίο δεν είναι σχεδιασμένο για προσεδάφιση όπως το Philae, θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να κατέβει αργά προς τον κομήτη, και θα χρησιμοποιήσει τις τελευταίες σταγόνες προωθητικού αερίου για να πέσει στην κατάμαυρη επιφάνεια.

Οι κομήτες, σώματα από σκόνη και πάγους, πιστεύεται ότι διατηρούν αναλλοίωτα τα υλικά από τα οποία φτιάχτηκαν οι πλανήτες πριν από 4,6 δισ. χρόνια.