Οι άνθρωποι που κάνουν κατά βάση, αλλά όχι κατ’ ανάγκη, φυτοφαγική διατροφή κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, συγκριτικά με όσους προτιμούν τροφές ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής την δρ Καμίλ Λασάλ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του κολεγίου, ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 451.250 Ευρωπαίων από δέκα χώρες. Οι συμμετέχοντες ήταν 35 έως 70 ετών, χωρίς κάποια χρόνια πάθηση και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ακολουθούσαν μια περισσότερο φυτοφαγική διατροφή (τουλάχιστον το 70% όσων έτρωγαν, ήταν φυτικής προέλευσης), είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, σε σχέση με όσους ήταν οι λιγότερο φυτοφάγοι (το φαγητό τους που ήταν φυτικής προέλευσης, δεν ξεπερνούσε το 45% της συνολικής διατροφής τους).

«Αντί κανείς να αποφεύγει δραστικά τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, το να υποκαταστήσει απλώς ένα μέρος από το κρέας που τρώει, με φυτικής προέλευσης τροφές, μπορεί να αποτελέσει ένα απλό και χρήσιμο τρόπο για να μειώσει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα», σχολιάσε η δρ Λασάλ.