Πύραυλος της εταιρείας SpaceX που εκτοξεύτηκε από στρατιωτική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ μετέφερε σε τροχιά τους δύο πρώτους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό σύστημα προώθησης.

Ο πύραυλος Falcon 9, ο οποίος χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικούς Σταθμούς, εκτοξεύτηκε το πρωί της Κυριακής στην τρίτη πτήση της SpaceX σε διάστημα δύο μηνών.

Στην κορυφή του πυραύλου βρίσκονταν δύο δορυφόροι που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τη Boeing για λογαριασμό της εταιρείας Eutelsat, με έδρα το Παρίσι, και της εταιρείας ABS, που έχει τη βάση της στις Βερμούδες. Και οι δύο εταιρείες ανήκουν στην ευρωπαϊκή επενδυτική εταιρεία Permira, και εκτόξευσαν μαζί τους δορυφόρους τους για περιορισμό του κόστους.

Είναι οι πρώτοι δορυφόροι τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες αντί για τους συμβατικούς χημικούς προωστήρες. Σε γενικές γραμμές, οι ηλεκτρικοί κινητήρες εκπέμπουν μια δέσμη ιόντων, ή φορτισμένων σωματιδίων, η οποία επιταχύνει το σκάφος προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το βασικό πλεονέκτημά τους είναι το μικρό μέγεθος και βάρος, το οποίο μείωσε το κόστος της εκτόξευσης επέτρεψε στους δύο δορυφόρους να χωρέσουν στον Falcon 9, έναν πύραυλο μέσου μεγέθους.

Το μειονέκτημα είναι ότι προσφέρουν σταθερή αλλά μικρή επιτάχυνση. Για το λόγο αυτό, οι δορυφόροι θα χρειαστούν μήνες, αντί για εβδομάδες, μέχρι να φτάσουν σε γεωστατική τροχιά σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων, η οποία τους επιτρέπει να παραμένουν μετέωροι πάνω από το ίδιο σημείο της Γης.

Όπως σχολίασε στο Reuters ο Μισέλ ντε Ροσέν, διευθύνων σύμβουλος της Eutelsat, η SpaceX του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ έσπασε το μονοπώλιο της ευρωπαϊκής Arianespace στην αγορά εκτόξευσης μικρών δορυφόρων.

Οι όροι της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκαν, ωστόσο ο δικτυακός τόπος της SpaceX τιμολογεί τις εκτοξεύσεις του Falcon 9 στα 61 εκατομμύρια δολάρια.

Ο νέος δορυφόρος της Eutelsat είναι το τελευταίο μέλος ενός αστερισμού 35 δορυφόρων που προσφέρουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, βίντεο και Διαδικτύου.

Η ABS, η οποία είχε μέχρι σήμερα έξι δορυφόρους, θα χρησιμοποιήσει το νέο σκάφος για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.