Η ομάδα αίματος ΑΒ φαίνεται να προδιαθέτει στην εκδήλωση προβλημάτων μνήνης που σχετίζονται με την πρώιμη άνοια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρησηNeurology.

Ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμοντ, με επικεφαλής τη Δρ Μαίρη Κούσμαν, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 1.000 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ αποτελούσαν το 6% εκείνων που είχαν συμπτώματα νοητικής και έκπτωσης των λειτουργιών της μνήμης, έναντι του 4% εκείνων που δεν είχαν συμπτώματα.

Η ομάδα ΑΒ είναι η πιο σπάνια και συναντάται περίπου στο 4% του πληθυσμού. Όσοι ανήκουν σε αυτήν λοιπόν, διατρέχουν 82% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια μνήμης. Από την άλλη, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο, αντιμετωπίζουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, παράγοντες που αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο απώλειας μνήμης και άνοιας.

Τέλος η μελέτη έδειξε ότι, οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης VIII που βοηθάει στην πήξη του αίματος, κινδυνεύουν κατά 24% περισσότερο να εμφανίσουν πρόωρη απώλεια μνήμης και άνοια.

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος ΑΒ έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης από ό,τι όσοι ανήκουν στις άλλες ομάδες.