Την ιδέα κατασκευής ενός ρομποτικού υποβρυχίου που θα εξερευνήσει τους ωκεανούς μεθανίου που υπάρχουν στο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα, προωθεί η NASA.

Ο Τιτάνας είναι το μοναδικό γνωστό ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα με λίμνες και ωκεανούς σε ρευστή κατάσταση, που όμως δεν αποτελούνται από νερό αλλά από υγρούς υδρογονάνθρακες.

Ο πιο μεγάλος ωκεανός του Τιτάνα, έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριό του και ονομάζεται Kraken. Οι παρατηρήσεις με διαστημοσυσκευές έδειξαν πως ο συγκεκριμένος ωκεανός εκτείνεται σε μήκος 1000 χιλιομέτρων και έχει βάθος, όπως εκτιμάται, κοντά στα 300 μέτρα.

Το αυτόνομο ρομποτικό υποβρύχιο, σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό, θα είναι εξοπλισμένο με όργανα για να μελετήσει τη χημική σύσταση του ωκεανού, τη μορφολογία και τη σύσταση του πυθμένα, τα επιφανειακά και βαθύτερα ρεύματα, τις παλίρροιες και άλλα δεδομένα.

Η ιδέα για την κατασκευή του υποβρυχίου εντάσσεται στο πρόγραμμα Προηγμένων Καινοτομιών της NASA στο πλαίσιο του οποίου ερευνητές καταθέτουν προτάσεις για διαστημικές αποστολές που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ώστε να γίνουν πράξη τα επόμενα χρόνια.

Η ιδέα του διαστημικού υποβρυχίου φαίνετε πως… άρεσε αρκετά και χρηματοδοτήθηκε ώστε ο σχεδιασμός του να προχωρήσει περισσότερο και να διαπιστωθεί αν εν τέλει μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η ουσία είναι πως ο μακρινός Τιτάνας έχει εξάψει τη φαντασία των επιστημόνων και κανείς δεν αποκλείει την ύπαρξη μορφών ζωής στους ωκεανούς μεθανίου που καλύπτουν την επιφάνειά του.