Η δομή του εγκεφάλου των ομόφυλων ζευγαριών που γίνονται γονείς αλλάζει τόσο πολύ, που τελικά αποκτούν διπλό ρόλο στην οικογένεια. Δηλαδή γίνονται και πατέρας και μητέρα. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος προσαρμόζεται για να προστατέψει ακόμη περισσότερο το παιδί. Οι αλλαγές καθιστούν τους ομοφυλόφιλους γονείς πιο συναισθηματικούς και πιο ευαίσθητους με το κλάμα του μωρού τους.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας αλλάζει μόλις γίνει μητέρα. Απλώς μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό εάν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στους άντρες, κάτι που αποδείχθηκε με τη συγκεκριμένη μελέτη.

Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences «οι νέες μητέρες εκδηλώνουν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στα σημεία του εγκεφάλου που γίνεται η επεξεργασία των συναισθημάτων. Ετσι μπορούν και υπερ-ανταποκρίνονται στο κλάμα του βρέφους, και μπορούν να “διαβάσουν” τη γλώσσα του σώματος του μωρού τους».

Από την πλευρά τους οι πατεράδες, οι οποίοι δεν είναι οι βασικοί φροντιστές των μωρών, εμφανίζουν αυξημένη δραστηριότητα στις δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις γνωσιακές και μαθησιακές λειτουργίες.

Αυτό τους βοηθάει να «μεταφράζουν» καλύτερα από τις μητέρες το κλάμα του μωρού και μη λεκτικές νύξεις. Για παράδειγμα οι ειδικοί διατείνονται πώς ο πατέρας γνωρίζει καλύτερα, σε σχέση με τη μητέρα, εάν μία κραυγή του μωρού σημαίνει «άλλαξέ με» ή «πεινάω».

Στην περίπτωση που το ζευγάρι είναι δύο άντρες, υιοθετούν και τους δύο ρόλους, δηλαδή και τον μητρικό και τον πατρικό, καθώς καλούνται να διαδραματίσουν διπλό ρόλο. Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο διαθέτουν οι πατεράδες στο μωρό, τόσο περισσότερο αυξάνουν οι γνωσιακές τους λειτουργίες.

Η μελέτη θα συνεχιστεί με ελέγχους των εγκεφάλων από μαγνητικό τομογράφο και σε επόμενη φάση θα γίνει η ίδια έρευνα και σε ζευγάρια ομόφυλων γυναικών που έχουν αποκτήσει παιδί.