Για περισσότερα από 30 χρόνια το μήνυμα είναι σαφές: για μην να κολλήσετε AIDS χρησιμοποιήστε πάντα προφυλακτικό. Σήμερα και για πρώτη φορά τα δεδομένα αλλάζουν στις ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε νέες οδηγίες για την πρόληψη μετάδοσης του ιού HIV. Σύμφωνα με αυτές και μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο, τα άτομα που έχουν πολλές πιθανότητες (υψηλού κινδύνου) να μολυνθούν με τον ιό, θα μπορούν να παίρνουν ένα χάπι την ημέρα, το οποίο όπως αποδείχθηκε μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης με τον ιό HIV.

Πρόκειται για το φάρμακο που παίρνουν εδώ και χρόνια αρκετοί οροθετικοί για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης. Επίσης, δίνεται ως μετεκθεσιακή προφύλαξη για ένα μήνα, δηλαδή σε περιπτώσεις που κάποιος δεν είναι θετικός στον ιό και είχε «ατύχημα» κατά την σεξουαλική επαφή. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα πρέπει να παίρνουν καθημερινά και για όλη τους τη ζωή το χάπι, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που εξέδωσε το CDC, είναι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άντρες και ετεροφυλόφιλα ζευγάρια όταν ο ένας είναι οροθετικός και ο άλλος όχι και οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών.

Οι μελέτες για την αξιοπιστία του φαρμάκου ως μέσου προφύλαξης ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Σε μελέτες που συνεχίστηκαν προέκυψε πώς το φάρμακο όταν λαμβάνεται καθημερινά μπορεί να μειώσει τα ποσοστά μετάδοσης του ιού περισσότερο από 90%. «Καθώς περιμένουμε το εμβόλιο και την αγωγή που θα θεραπεύει από τον ιό, η προφυλακτική αγωγή με truvada αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο με το οποίο μπορεί να αλλάξει σήμερα την επιδημιολογία του HIV στις ΗΠΑ», δηλώνει στο CNN o Τζόναθαν Μέρμιν, διευθυντής του τομέα πρόληψης HIV/AIDS, Ηπατίτιδας και Φυματίωσης στο CDC.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, οι οδηγίες για τη χρήση του φαρμάκου αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και γενικότερα για τον έλεγχο του HIV. Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσουμε τώρα είναι ότι το λαμβάνουν τα σωστά άτομα, με τον σωστό τρόπο και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν οποιωνδήποτε ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες και κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό, δεν είναι οροθετικός αλλά είναι ο σύντροφός του, είναι ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος που τους τελευταίους έξι μήνες είχε κάποια μολυνθεί με σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Επίσης, ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό και δεν έχουν μόνιμη σχέση με άτομο που δεν έχει τη νόσο και φυσικά όλοι οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών.

Το φάρμακο βέβαια δεν είναι φτηνό. Η μηνιαία δόση, δηλαδή το κουτί με τα 30 χάπια, στην Ελλάδα κοστίζει 512 ευρώ και για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα. «Η λύση αυτή δεν ωφελεί μόνο όσους κινδυνεύουν να μολυνθούν με τον HIV, αλλά θα βοηθήσει και αρκετά στη δραματική μείωση των νέων περιστατικών», εξηγεί ο ανοσολόγος Αντονι Φόσι, διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργίας και Μεταδιδόμενων Νοσημάτων των ΗΠΑ.