Το πρωτότυπο της στολής που θα φορούν οι πρώτοι αστροναύτες που θα φθάσουν στον Άρη, παρουσίασε η NASA. Η στολή είναι γνωστή ως Ζ2 και τόσο ο σχεδιασμός της όσο και οι τεχνολογικές καινοτομίες που θα ενσωματώνει, θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο, τέθηκε μαζί με άλλα σχέδια σε δημόσια ψηφοφορία και απέσπασε το 63% των ψήφων. Η στολή αναμένεται να υποστεί εξαντλητικά τεστ στις εγκαταστάσεις του διαστημικού κέντρου Johnson στο Χιούστον, σε συνθήκες που να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με εκείνες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη.

Όπως έγινε γνωστό, δεν έχουν ακόμη επιλεγεί τα υλικά από τα οποία θα κατασκευαστεί η στολή στην τελική της μορφή. Σίγουρα, θα είναι από πλευράς υλικών πολύ διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούν σήμερα οι αστροναύτες σε διαστημικούς περιπάτους.

Θα δοκιμαστούν υλικά που να μπορούν να προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από τα χτυπήματα μικρομετεωριτών, μιας και ο Άρης δεν διαθέτει την προστατευτική ατμόσφαιρα της Γης και από την επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία. Όπως ανέφερε η NASA, η συγκεκριμένη στολή, μετά τη δοκιμή νέων υλικών, θα δώσει τη θέση της στην Ζ3 η οποία εκτιμάται ότι θα είναι αυτή που θα φορούν οι πρώτοι άνθρωποι στον Άρη.