Για αιώνες η Εκκλησία περιγράφει τη Σταύρωση του Κυρίου όπως ακριβώς παριστάνεται και στις περισσότερες εικόνες, δηλαδή με τα χέρια του τεντωμένα στην οριζόντια δοκό του σταυρού. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Σταύρωση μπορεί να έγινε με ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο τρόπο και τα χέρια του Ιησού ή άλλων εσταυρωμένων να ήταν τεντωμένα πάνω από το κεφάλι. Στην περίπτωση αυτή ο θάνατος επέρχεται όμως πιο γρήγορα λόγω ασφυξίας, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, και όχι από απώλεια αίματος και αφυδάτωση.

Βάσει όσων ανακάλυψε η ειδική ομάδα επιστημόνων που μελετά τη Σινδόνη του Τορίνο, η οποία φέρεται ότι προέρχεται από κάποιον άνθρωπο ο οποίος πέθανε αφότου σταυρώθηκε, η σταύρωση γινόταν σε θέση (σχήμα) Υ, δηλαδή με τα χέρια ψηλά πάνω από το κεφάλι, και όχι σε θέση Τ (δηλαδή τα χέρια καρφωμένα στην οριζόντια δοκό) όπως φαίνεται στις περισσότερες εικόνες.

Η Σινδόνη του Τορίνο αποτελεί το αντικείμενο που έχει μελετηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην Ιστορία. Οι γνώμες των επιστημόνων διχάζονται για το εάν δημιουργήθηκε στα χρόνια του Μεσαίωνα ως προϊόν απάτης ή εάν πραγματικά σε αυτή φαίνεται το πρόσωπο του Ιησού, όπως κάποιοι είχαν πιστέψει. Πάντως, οποιαδήποτε και εάν είναι η αλήθεια, στο λινό ύφασμα της Σινδόνης, στο οποίο βρίσκεται αμυδρά τυπωμένη η φιγούρα ενός γυμνού άνδρα, διακρίνονται και γραμμές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από αίμα που έχει κυλήσει από τους πήχεις των χεριών (από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα) αλλά και άλλα σημάδια από πληγές.

Ανεξάρτητα από το εάν η Σινδόνη είναι βιβλική ή μεσαιωνική, όπως δήλωσε στο περιοδικό «Νιου Σάιεντιστ» ο Ματέο Μπορίνι από το Πανεπιστήμιο Τζον Μουρς στο Λίβερπουλ, «αποτελεί ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικό δείγμα τέχνης και ανθρώπινης ευφυΐας».

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιστημονικής μελέτης της Σινδόνης αλλά και της Σταύρωσης του Κυρίου, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Παβίας στην Ιταλία συμπέραναν εκ νέου ότι ο Χριστός δεν σταυρώθηκε στη θέση που γνωρίζουμε τόσα χρόνια.