Οτιδήποτε κάνουμε μολύνει. Τα πάντα. Πίνοντας έναν καπουτσίνο, γεμίζοντας μια κανάτα με νερό, αποστέλλοντας ένα e-mail, ακόμα και συντάσσοντας ένα συμβόλαιο προκαλούμε την εκπομπή ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου που επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον.

Οι καθημερινές δραστηριότητες των δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη αφήνουν πάνω στον εύθραυστο κόσμο που μας περιβάλλει και μας φιλοξενεί το αποτύπωμά τους. Σύμφωνα με τον κορυφαίο περιβαλλοντολόγο Μάικ Μπέρνερς Λι, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, το 2050 θα έχουμε ανάγκη από έναν ακόμη πλανήτη για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο βρετανός ειδικός στο αποκαλούμενο «ανθρακικό αποτύπωμα» –το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται αμέσως ή εμμέσως από ένα άτομο, οργανισμό, εκδήλωση ή προϊόν –και επικεφαλής της Small World Consulting, μιας εταιρείας μελετών πάνω στην κλιματική αλλαγή, θεωρεί ότι μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας με τέτοιο τρόπο ώστε η ζωή μας να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Πώς; Μαθαίνοντας πόσο μικρό ή πόσο μεγάλο είναι το ανθρακικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων μας και ρυθμίζοντας τες στη συνέχεια ανάλογα.

Τη στιγμή που στο πιο πρόσφατο βιβλίο του «Το φλέγον ζήτημα» (The Burning Question) ο Μάικ Μπέρνερς Λι συνοψίζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη χρήση των συμβατικών μορφών ενέργειας (του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου), στο πρώτο του βιβλίο «Πόσο κακές είναι οι μπανάνες. Το ανθρακικό αποτύπωμα όλων των πραγμάτων» (How bad bananas are? The carbon footprint of everything) παρουσιάζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από 106 ανθρώπινες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων η διεξαγωγή ενός πολέμου, η παρασκευή ενός χάμπουργκερ, η ανάγνωσης μιας εφημερίδας.

Ο Μπέρνερς Λι υποστηρίζει ότι αν γνωρίζαμε ότι τα e-mail που αποστέλλει ο καθένας από εμάς σε διάστημα ενός έτους επιβαρύνουν το περιβάλλον όσο και ένα αυτοκίνητο που διανύει 300 χιλιόμετρα, σίγουρα, σχεδόν αντανακλαστικά, θα γινόμασταν περισσότερο προσεκτικοί. Επίσης αν γνωρίζαμε ότι το ανθρακικό αποτύπωμα του αυτοκινήτου μας δεν υπολογίζεται με βάση μόνο τις εκπομπές αερίων που εξέρχονται από την εξάτμισή του αλλά συνυπολογίζοντας και εκείνες που προκαλούνται από την εξόρυξη, τη μεταφορά και τη διύλιση του πετρελαίου, από την κατασκευή του αυτοκινήτου και τη συντήρησή του, τότε ίσως να επιλέγαμε να μην αντικαταστήσουμε το παλιό μας ρυπογόνο μοντέλο με ένα μοντέλο περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς η δεύτερη επιλογή θα ήταν περισσότερο βλαβερή. Αν γνωρίζαμε ότι το σύνολο των δραστηριοτήτων και των ενεργειών που απαιτούνται για την παρασκευή ενός μπέργκερ μολύνουν το περιβάλλον όσο και ένα τρένο που διανύει τριάντα χιλιόμετρα, τότε ίσως να τρώγαμε περισσότερες μπανάνες ισχυρίζεται ο Μπέρνερς Λι.

Το ανθρακικό αποτύπωμα που αφήνει κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος σε διάστημα ενός έτους φτάνει τους 10 τόνους CO2. Οτιδήποτε κάνουμε φέρει ένα βάρος το οποίο συσσωρεύεται στο περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, όπως γεγονός είναι ότι οι κύριοι υπεύθυνοι γι’ αυτήν είμαστε εμείς. Μπορούμε όμως να την αντιμετωπίσουμε. Αλλάζοντας τρόπο ζωής.