Μια πιο πολύπλοκη εικόνα για την προέλευση των σκύλων και των λύκων έρχεται να δώσει μια νέα αμερικανική γενετική έρευνα, που κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα: πρώτον, ότι οι σκύλοι και οι λύκοι εξελίχτηκαν από ένα κοινό πρόγονο που πιθανώς ζούσε ήδη πριν από 34.000 χρόνια και, δεύτερον, ότι οι πρώτοι εξημερωμένοι σκύλοι έζησαν στο πλευρό των κυνηγών – συλλεκτών και όχι των πρώτων αγροτών. Η εξημέρωση των σκύλων τοποθετείται πριν από 11.000 έως 16.000 χρόνια, δηλαδή σαφώς πριν από την εμφάνιση της γεωργίας στη Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Ανθρώπινης Γενετικής του πανεπιστημίου του Σικάγο Τζον Νοβέμπρ και τον Άνταμ Φρίντμαν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση γενετικής PLoS Genetics, μελέτησαν το γονιδίωμα λύκων και σκύλων (καθώς και ενός τσακαλιού) από διάφορες περιοχές του πλανήτη, από όπου πιστεύεται ότι μπορεί να προέρχονται τα ζώα αυτά.

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι όλοι οι σκύλοι έχουν μεταξύ τους στενότερη γενετική συγγένεια από ό,τι με οποιονδήποτε λύκο. Παρομοίως, οι λύκοι από οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή συγγενεύουν περισσότερο μεταξύ τους από ό,τι με οποιονδήποτε σκύλο. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι σκύλοι και λύκοι προέρχονται από ένα κοινό πρόγονο.

Κατά συνέπεια, η κοινή γενετική κληρονομιά που, σε ένα βαθμό, παρατηρείται σήμερα μεταξύ μερικών σύγχρονων λύκων και σκύλων, πρέπει να οφείλεται σε επιμειξίες που έλαβαν χώρα μετά την εξημέρωση των σκύλων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως οι πρώτοι γεωργοί «υιοθέτησαν» μερικούς φιλικούς λύκους, τους εξημέρωσαν και σταδιακά τους μετέτρεψαν στους σημερινούς «καλύτερους φίλους» του ανθρώπου, στους σκύλους. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι οι πρώτοι σκύλοι -που προέρχονταν από τον ίδιο με τους λύκους κοινό πρόγονο- μάλλον έζησαν μεταξύ των κυνηγών – συλλεκτών (άρα αυτοί τους εξημέρωσαν) και, στη συνέχεια, οι σκύλοι προσαρμόστηκαν στον αγροτικό τρόπο ζωής, όταν οι άνθρωποι έκαναν πλέον το πέρασμα στη γεωργία και στη δημιουργία μόνιμων οικισμών.

«Η εξημέρωση των σκύλων είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι αρχικά υποθέσαμε. Η ανάλυσή μας δεν υποστηρίζει τη θεωρία για προέλευσή τους από τους λύκους», δήλωσε ο Τζον Νοβέμπρ. Η εικόνα περιπλέκεται περαιτέρω, επειδή η γενετική έρευνα έφερε στο φως σαφή ίχνη γενετικών επιμειξιών μεταξύ λύκων και τσακαλιών στο παρελθόν.