Ο κομήτης ISON, ενδεχομένως, να αποδείχθηκε πιο δυνατός από ότι περίμεναν οι ειδικοί.

Από ότι λένε οι επιστήμονες, δεν αποκλείεται ολόκληρος ο κομήτης ή τμήματά του να «επέζησαν» μετά το πέρασμά του σε τόσο κοντινή απόσταση από τον Ήλιο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, που είχε δηλώσει το βράδυ της Πέμπτης ότι ο κομήτης διαλύθηκε, φαίνεται πως υπάρχουν ελπίδες για την τύχη του.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες για την τύχη του αντικειμένου αυτού που φαίνεται από τα τηλεσκόπια γιατί ή θα γίνει ακόμα πιο λαμπερό ή θα εξαφανιστεί.

«Σε μια-δυο ημέρες, θα ξέρουμε μελετώντας όλα τα στοιχεία», λέει στο «BBC News» ο αστροφυσικός Καρλ Μπάταμς.

Οι πρώτες παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια, το βράδυ της Πέμπτης, έδειξαν ότι ο κομήτης ΙSON πιθανότατα διαλύθηκε καθώς περνούσε σε μικρή απόσταση από τον Ήλιο.

Η γιγάντια μάζα από πάγους και βράχια βιντεοσκοπήθηκε να περνά πίσω από τον Ήλιο, δεν κατάφερε όμως να επανεμφανιστεί στην άλλη πλευρά του άστρου.

Την Παρασκευή όμως, αστροφυσικοί επισημαίνουν ότι στα τηλεσκόπια φαίνεται ένα λαμπερό αντικείμενο, έστω και μικρό, να συνεχίζει την πορεία του και εκτιμούν ότι πρόκειται για τον κομήτη.

Εξαρχής οι αστρονόμοι προειδοποιούσαν ότι ο κομήτης θα μπορούσε να καταστραφεί από την ακραία θερμοκρασία, έως και 4.900 βαθμούς Κελσίου, αλλά και από τις παλιρροϊκές δυνάμεις που δεχόταν από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου.

Η ελπίδα ήταν ότι ο ISON θα έβγαινε αλώβητος από το καυτό ραντεβού, οπότε η ουρά του θα έπαιρνε γιγάντιες διαστάσεις και θα ήταν καθαρά ορατή με γυμνό μάτι. Κάθε πρωί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο πριν από το ξημέρωμα, ο κομήτης θα εμφανιζόταν χαμηλά στον ανατολικό ουρανό.

«O ISON πιθανότατα δεν επέζησε» είχε δηλώσει το βράδυ της Πέμπτης ο Καρλ Μπάταμς του αμερικανικού Εργαστηρίου Ναυτικής Έρευνας.

«O κομήτης ISON ενδέχεται να διαλύθηκε» ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο δικτυακός τόπος της NASA.

Ο κομήτης, που ανακαλύφθηκε από ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2012 και προέρχεται από το παγωμένο Νέφος του Οορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός, ταξίδευε με ταχύτητα άνω του ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων την ώρα.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τον κομήτη Λαβτζόι, ο οποίος πέρασε πολύ κοντά από τον Ηλιο το 2011 και καταστράφηκε τελικά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, ο λαμπρότερος κομήτης των τελευταίων 80 ετών ήταν ο Ικέγια-Σέκι το 1965, που είχε φαινόμενο μέγεθος πολύ λαμπρότερο εκείνου της Αφροδίτης.

Εάν ο ISON έχει κατορθώσει να επιβιώσει από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο, αναμένεται να προσπεράσει τη Γη μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, σε απόσταση 64,2 εκατ. χλμ.