Ενα σκηνικό αποκάλυψης για τη Γη στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες περιγράφουν σε έρευνά τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Χαβάης, οι οποίοι προειδοποιούν ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντολογικών και κοινωνικών επιπτώσεών της, μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Ρώμη και το Λος Αντζελες θα είναι ουσιαστικά μη κατοικήσιμες.

Ερευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature πριν από λίγες ημέρες, βασίζεται στην αρκετά λογική υπόθεση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες να περνούν μαζικά τα σύνορα, καθώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη ενδέχεται να εξαφανιστεί η πανίδα και η χλωρίδα.

Επικεφαλής της μελέτης και από τους πλέον απαισιόδοξους περιβαλλοντολόγος και μακροοικολόγους, ο καθηγητής Καμίλο Μόρα προειδοποιεί για μια «παγκόσμια κλιματική πανούκλα» η οποία θα επηρεάσει κάθε έμβιο ον στον πλανήτη και θα ξεσπάσει πιθανότατα το 2020 στη νότια Ινδονησία.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η γενιά μας θα ζήσει μια εποχή στην οποία οι κλιματικές συνθήκες στις οποίες είχε μεγαλώσει και συνηθίσει θα είναι παρελθόν.

Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι ακόμα και χρησιμοποιούσαμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου δεν θα γλιτώναμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – απλά θα κερδίζαμε χρόνο.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός εκπομπής ρύπων, σε μόλις 14 χρόνια, το 2031 η Πόλη του Μεξικού θα αρχίσει να βιώνει ακραίες θερμοκρασίες παράλληλα με ανθρωπιστικές κρίσεις λόγω των προσφύγων από άλλα μέρη. Το Τόκιο θα αντιμετωπίσει θερμοκρασίες που θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο ζωής από το 2041, η Νέα Υόρκη από το 2047, το Λος Αντζελες από το 2048 και το Λονδίνο από το 2056.

Δείτε τον χάρτη με τη χρονιά που προβλέπεται να αλλάξει ανεπιστρεπτί το κλίμα στις πόλεις του πλανήτη.

Αν οι εκπομπές ρύπων σταθεροποιηθούν, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα πλήξουν τη Νέα Υόρκη το 2072 και το Λονδίνο το 2088, δηλαδή τρεις δεκαετίες αργότερα, επισημαίνουν οι μελετητές.

Οι πρώτες πόλεις στις ΗΠΑ που θα νιώσουν την αλλαγή είναι η Χονολουλού και το Φοίνιξ, ενώ θα ακολουθήσουν το Σαν Ντιέγκο και το Ορλάντο που θα πληγούν από την υπερθέρμανση ως το 2046.

Η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον θα αποκτήσουν νέο κλίμα το 2047, ενώ θα ακολουθήσουν το Λος Αντζελες, το Ντιτρόιτ, το Χιούστον, το Σικάγο, το Σηάτλ, το Όστιν και το Ντάλας.

Σύμφωνα με τον Καμίλο Μόρα, από τις 256 πόλεις που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή τελευταίο θα επηρεαστεί το Ανκορέιτζ στην Αλάσκα.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ως το 2043, 147 μεγαλουπόλεις θα βιώνουν θερμοκρασίες ρεκόρ πέρα από κάθε προηγούμενο.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι ως το 2050 ένα έως πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές με κλίμα που δεν θα έχει ζήσει άνθρωπος στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι περιοχές αυτές, τονίζουν οι ερευνητές έχουν συμβάλλει λιγότερο απ’ όλους στην κλιματική αλλαγή και δυστυχώς δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

«Διευρύνοντας την αντίληψή μας για την κλιματική αλλαγή, η έρευνά μας αποκαλύπτει νέες συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της άμεσης ανάληψης δράσης», επισημαίνουν οι επιστήμονες.