Project... Σύνταγμα: Η Google συγκέντρωσε τα Συντάγματα όλων των χωρών του κόσμου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2013 09:36 |
Project... Σύνταγμα: Η Google συγκέντρωσε τα Συντάγματα όλων των χωρών του κόσμου

Η Google δημιούργησε ένα νέο ιστότοπο στον οποίο συγκέντρωσε κάτω από μια ενιαία διαδικτυακή «στέγη» τα κείμενα όλων των Συνταγμάτων του κόσμου, με στόχο, όπως είπε, να βοηθήσει τις χώρες του πλανήτη να μάθουν η μία από την άλλη και έτσι να αποφύγουν πολιτικές κρίσεις και συγκρούσεις.

Οπως έγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο, η νέα online βάση δεδομένων με τα συντάγματα,το constituteproject.org, παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρίας δήλωσαν ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να μάθει η μία κυβέρνηση -και γενικότερα οι ειδικοί και οι μη ειδικοί σε κάθε χώρα- τι έχει κάνει η άλλη στο παρελθόν, όσον αφορά το Σύνταγμά της.

Ο ιστότοπος δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ερευνητών από την οργάνωση σύγκρισης των συνταγμάτων Comparative Constitutions Project. Η αρχική ιδέα «έπεσε» το 2008, όταν υπήρξε ανάγκη να δημιουργηθούν νέα συντάγματα για το Ιράκ και το Αφγανιστάν και έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρχε μια σχετική κεντρική πηγή γνώσεων σχετικά με την παγκόσμια συνταγματική εμπειρία, εύκολα προσβάσιμη από όλους.

Όπως έγινε γνωστό, πέντε έως επτά νέα συντάγματα συντάσσονται κάθε χρόνο κάπου στη Γη, στο πλαίσιο συνήθως κάποιας συνταγματικής μεταρρύθμισης ή αλλαγής καθεστώτος. Ο νέος ιστότοπος επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν αναζήτηση ανά χώρα και ανά έτος, καθώς επίσης να ψάχνουν τι προβλέπουν τα διάφορα συντάγματα για επιμέρους ζητήματα.

4
Παν μέτρον άριστον !
27/09/2013 13:03
Τέτοια ενδιαφέρουσα είδηση θ' άξιζε να καταχωρηθεί στην ενότητα του "Κόσμος" ή "Πολιτική" !!! Τρομερά ενδιαφέρον , λείπει η Αγγλία , προς το παρόν !
Δημήτρης
25/09/2013 20:39
Διορθωση: Η ιστοσελιδα ειναι constitutionproject.org
ούτε στον εχθρό σας
25/09/2013 10:51
Την ίδια ώρα που όλος ο κόσμος πάει "κάπου προς τα εμπρός", η ελλαντάρα, πιστή στη μιζέρια, την οπισθοδρόμηση και τη λαμογιά, τραβάει...ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ. Ναζιστικές βρωμιές, πολιτικό σύστημα σάπιο, παντού σήψη και διάλυση, σχολεία κλειστά, πανεπιστήμια διαλυμένα, υγεία - περίθαλψη - "μέριμνα" (ποια ... μέριμνα ?) παρατημένα, και πάνω από όλα, ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΡΑΓΙΑΣ ο Ελληνάρας, να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα (λες και συμβαίνουν σε άλλο πλανήτη), κουνώντας την κεφάλα και ρουφώντας "φρέντο", στα μωλ, στα φαγάδικα, στα καφέ, στις μυκόνους, και στους καναπέδες. Χώρα - επιεικώς - οικος ανοχής, με τους πολιτικούς ακριβώς που αξίζουν στον Ραγιά , κοπριτο-λαό της (μην "αγριέψει" κανείς, κοπρίτες σας είπε πολύ πρόσφατα ο νο2 της τότε κυβέρνησης, και σκύψατε την πλατούλα και το κατάπιατε. Ψευτομαγκες ελληνάρες)
Νίκος
25/09/2013 15:26
Μας δουλεύεις....άκυρο το σχόλιό σου φίλε μου στο συγκεκριμένο άρθρο...Τουλάχιστον έκανες τον κόπο να διαβάσεις το Σύνταγμα της Ελλάδος?...Ελά φίλε μου...ηρέμησε....γύρισε πλευρό και πάρε πάλι τον υπνάκο σου. Όταν ξυπνήσεις όλα θα είναι όπως πρώτα! Για εσένα ταιριάζει το..."Έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου", "Είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα" κ.ο.κ. Χωρίς παρεξήγηση όλα αυτα που αναφέρεις αγαπητέ/ή, δεν γίνονται τα τελευταία χρόνια μόνο, αλλα βλέπεις τώρα σε έπιασε το φιλότιμο, είπες να βγάλεις το άχτι σου για τόσα χρόνια σιωπής.....τώρα είναι αργά. Καληνύχτα! Όσον αφορά τους χαρακτηρισμόυς ωομίζω οτι η κοινωνία έχει "χορτάσει" απο τέτοια, εφόσον όμως δείχνεις ενεργός πολίτης, γιατι εσύ δεν είσαι του καναπέ και του καφέ,μπαράκι κ.λ.π - οργανώσου μεγάλε - ή αν προτιμάς:Ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημα!