Το διαστημόπλοιο Voyager-1 είναι το πρώτο αντικείμενο της ανθρωπότητας που εγκαταλείπει το ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Το διαστημικό σκάφος συνεχίζει το ταξίδι του, που ήδη μετράει 36 χρόνια, ενώ έχει στείλει και χαρίσει στην ανθρωπότητα εντυπωσιακές φωτογραφίες αλλά και στοιχεία από το διάστημα.

Πλέον εγκατέλειψε το ηλιακό μας σύστημα, και γίνεται το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που εισέρχεται στον μεσοαστρικό χώρο, καθώς κάθε 24ωρρο διασχίζει περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έγραψε την Πέμπτη στο Twitter: «Υστερα από 36 χρόνια το Voyager-1 είναι το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο που βγαίνει έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Συγχαρητήρια NASA».

To Voyager-1 πέρασε στο διαστρικό χώρο κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Αυγούστου 2012, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που έχουν σταλεί στη Γη και δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Οι κάμερες του σκάφους έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια, προκειμένου να γίνει οικονομία στην ενέργεια και τη μνήμη. Λειτουργεί ακόμη η κεραία του που μετρά το μαγνητικό πεδίο καθώς και όργανα που μετράνε τις κοσμικές ακτίνες.

Τα δεδομένα καταγράφονται με τεχνολογία της εποχής του ’70, σε μαγνητικές ταινίες. Τα όργανα που διαθέτει συνεχίζουν να εκπέμπουν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το αφιλόξενο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

To Voyager-1 εκτοξεύτηκε το 1977, και βρίσκεται σχεδόν 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (12 δισεκατομμύρια μίλια) «μακρυά από το σπίτι».

Αυτή η απόσταση είναι τόσο μεγάλη που έχουν υπολογίσει οι επιστήμονες ότι θα χρειάζονταν 17 ώρες για ένα ραδιοφωνικό σήμα που τυχόν θα «ξεκινούσε» από το Voyager-1 για να φτάσει στη Γη.

«Τώρα που έχουμε καινούρια, σημαντικά δεδομένα, πιστεύουμε ότι αυτό ήταν το ιστορικό άλμα της ανθρωπότητας στο διαστρικό χώρο», δήλωσε ο Εντ Στόουν του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας.

«Η ομάδα του Voyager-1 χρειαζόταν χρόνο για να αναλύσει τα δεδομένα και να βγάλει κάποιο νόημα. Όμως τώρα μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας βασάνιζε όλους: Φτάσαμε; και η απάντηση είναι «Ναι»», πρόσθεσε ο Στόουν.

«Το Voyager-1 έφτασε εκεί που δεν έχει πάει κανένα άλλο διαστημόπλοιο, πετυχαίνοντας ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στην ιστορία της επιστήμης» τόνισε ο διευθυντής των επιστημονικών αποστολών της NASA Τζον Γκράνσφελντ.

Το Voyager-1 εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 και έκτοτε ταξιδεύει με μέγιστη ταχύτητα 62.136 χιλιόμετρα την ώρα.

Tην εποχή που ξεκινούσε το ταξίδι του, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τζίμι Κάρτερ, ηγέτης της ΕΣΣΔ ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, η Γερμανία ήταν χωρισμένη σε Ανατολική και Δυτική, Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η τότε ΕΟΚ είχε εννέα κράτη-μέλη. Οι Clash κυκλοφορούσαν στη Βρετανία το πρώτο τους άλμπουμ και το φιλμ «Star Wars» έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ. Λίγες ημέρες προτού εκτοξευθεί το Voyager-1 πέθανε ο Γκράουτσο Μαρξ και ο Ελβις Πρίσλεϊ «έφυγε από το κτίριο».

Την χρονιά που το Voyager-1 ξεκινούσε την Οδύσσειά του στο άγνωστο, γεννήθηκε η Σακίρα, ο Ορλάντο Μπλουμ και ο Psy. Οταν το Voyager-1 άρχιζε τη μεγάλη περιπέτεια, δεν είχαν ακόμη γεννηθεί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Λιονέλ Μέσι, η Σκάρλετ Τζοχάνσον.

Χάρη στο Voyager-1 η ανθρωπότητα «είδε» για πρώτη φορά τους δύο μεγαλύτερους πλανήτες (Κρόνο και Δία) και τους δορυφόρους τους.

Το διαστημικό σκάφος μεταφέρει δίσκους με ηχογραφήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να απεικονίσουν την ποικιλομορφία του πολιτισμού στη Γη: Συγκεκριμένα μεταφέρει ένα δίσκο από χρυσάφι με ένα χαιρετισμό προς τα τυχόν νοήμονα όντα που, ίσως συναντήσει κάποτε το σκάφος. Αυτός περιλαμβάνει ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τον πλανήτη μας, καθώς και μηνύματα σε 55 γλώσσες. Μεταφέρουν επίσης τα μηνύματα του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ.

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία του Voyager-1 στο Διάστημα, θα συνεχίσει για πολύ-πολύ καιρό, ίσως για δισεκατομμύρια χρόνια», προέβλεψε ο αστροφυσικός Μαρκ Σουίσνταλ