Ένα πλανητικό νεφέλωμα που μοιάζει με φλεγόμενο κρανίο, ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα μέσα στο γαλαξία μας. Λέγεται Sh2-68 και το φωτογράφισε ο επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Alaska Anchorage, Τράβις Ρέκτορ, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπιο διαμέτρου 4 μέτρων στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Kitt Peak.

Τα νεφελώματα δημιουργούνται όταν αστέρια που έχουν μάζα μεγαλύτερη από τον ήλιο αρχίζουν να πεθαίνουν. Τότε εκτοξεύουν έναν πυκνό ηλιακό άνεμο από αέριο. Καθώς περνάει ο καιρός, ο άνεμος που εκτοξεύεται αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα και αναμειγνύεται με θραύσματα του άστρου σχηματίζοντας περίεργα και αλλόκοτα σχήματα.

Στη συνέχεια, τα εξωτερικά μέρη του άστρου εκρήγνυνται αποκαλύπτοντας τον πυρήνα του ο οποίος προσδίδει λάμψη – υπεριώδη ακτινοβολία – στα αέρια που τον περιβάλλουν.

Η ακτινοβολία από τον γυμνό πυρήνα που πέφτει πάνω στα αέρια, είναι η αιτία που το νεφέλωμα γίνεται ορατό από τη Γη. Το σχήμα που λαμβάνει το νεφέλωμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο τρόπος περιδίνησης του άστρου όταν εκπέμπει τον ηλιακό άνεμο, η γωνία από την οποία παρατηρείται από τη Γη καθώς και από την χημική σύσταση των αερίων του.

Το Sh2-68 εντυπωσιάζει όχι μόνο επειδή μοιάζει με κρανίο που φλέγεται αλλά επειδή κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα στο γαλαξία μας. Μάλιστα, τυχαίνει να κινείται σε μια περιοχή του γαλαξία μας όπου ο διαστρικός χώρος περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες αερίων και σκόνης απ΄ότι συνήθως.

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία το μπλε αέριο είναι οξυγόνο και το κόκκινο υδρογόνο. Ο πυρήνας του αστεριού διαφαίνεται στα δεξιά, με μπλε χρώμα, να περιβάλλεται από το μπλε αέριο.

Το νεφέλωμα του φλεγόμενου κρανίου εκτιμάται ότι έχει ηλικία 45.000 χρόνων