Επιστήμονες κατάφεραν να διαβάσουν το DNA αλόγου που έζησε πριν από 780.000 χρόνια στην παγωμένη γη που σήμερα ονομάζεται Καναδάς. Πρόκειται για το αρχαιότερο γονιδίωμα που έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν οι ειδικοί. Το προηγούμενο ανήκε σε μία πολική αρκούδα ηλικίας 110.000 έως 130.000 ετών.

Το DNA προέρχεται από ένα θραύσμα οστού στο πόδι του αρχαίου αλόγου, το οποίο είχε διατηρηθεί άριστα στους πάγους και είχε ανακαλυφθεί το 2003. Μάλιστα, οι ερευνητές κατάφεραν να αποσπάσουν ακόμα και πρωτεϊνες που βρίσκονταν στο αίμα του.

Τα νέα ευρήματα ρίχνουν φως στην εξέλιξη των αλόγων αλλά και στην επιστημονική γνώση για το πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να διατηρηθεί το DNA.

Ο καθηγητής Λούντοβικ Ορλάντο από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και οι συνάδελφοί του από 10 συνολικά χώρες χαρτογράφησαν τα γονίδια του αλόγου και τα συνέκριναν με ένα άλλο αρχαίο άλογο, ηλικίας 43.000 ετών, πέντε σύγχρονα είδη ίππων, έναν γάιδαρο και το μόνο εν ζωή αρχαίο άλογο, που ονομάζεται Ζιβάλσκι και ζει στη Μογγολία.

Η ανάλυση κατέδειξε ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος του γένους Ιππος, από το οποίο προέρχονται όλα τα σύγχρονα άλογα, οι γάιδαροι και οι ζέβρες έζησε πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή δύο εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ότι πίστευαν οι επιστήμονες.

Η σύγκριση των DNA έδειξε συνεχείς αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα των αλόγων και στην αίσθηση της όσφρησης. Με βάση τα ευρήματα, οι πληθυσμοί των αλόγων αυξάνονταν όταν υπήρχαν άφθονοι βοσκότοποι, δηλαδή μεταξύ των ψυχρών περιόδων.

Τέλος, σύμφωνα με τον Ορλάντο, τα άλογα Ζιβάλσκι είναι πράγματι οι τελευταίοι άγριοι εκπρόσωποι του είδους, καθώς δεν έχουν αναμιχθεί με εξημερωμένους ίππους.