Σε έμμεση παραδοχή του λάθους της να αφαιρέσει από τα Windows 8 το κουμπί «Εναρξη» (Start) προχώρησε η Microsoft, η οποία την Πέμπτη επιβεβαίωσε ότι η διάσημη λειτουργία-σήμα κατατεθέν των Windows θα επιστρέψει στη γραμμή εργασιών του λειτουργικού της συστήματος.

Είχαν προηγηθεί χιλιάδες αρνητικά σχόλια από χρήστες του λογισμικού, οι οποίοι επισήμαναν ότι τα Windows 8 δεν είναι λειτουργικά και καθιστούν δύσκολη την πλοήγηση.

Η απουσία του μενού «Εναρξη», το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Windows 95 και έκτοτε υπήρχε σε κάθε έκδοση του λογισμικού, υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές των Windows 8, τα οποία κυκλοφόρησαν τον περασμένο Οκτώβριο.

«Εχουμε βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίον μπορείτε να πλοηγηθείτε, επαναφέροντας το γνωστό λογότυπο Start των Windows το οποίο εμφανίζεται κάθε φορά που μετακινείτε το ποντίκι στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης και είναι πάντα ορατό στη γραμμή εργασιών στην επιφάνεια εργασίας» ανακοίνωσε η εταιρεία.

Στις τρέχουσες εκδόσεις των Windows 8, το κουμπί «Εναρξη» θα εμφανίζεται μόνον όταν οι χρήστες τοποθετούν τον κέρσορα στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης τους.

Στην «ενημέρωση» (update) του λογισμικού, με την ονομασία Windows 8.1, η λειτουργία της «Εναρξης» θα είναι περισσότερο ορατή.

Η δοκιμαστική έκδοση των Windows 8.1 θα κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούνιο, ενώ η τελική έκδοση θα είναι διαθέσιμη πριν από το τέλος του έτους. Και οι δύο θα διατεθούν δωρεάν στους υπάρχοντες χρήστες.

Παράλληλα, η Microsoft θα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό και άλλων χαρακτηριστικών των Windows 8.

Ο βρετανικός Independent είχε παρομοιάσει την ανακοίνωση για την ενημέρωση του λογισμικού της Microsoft με «τη μεγαλύτερη παραδοχή εμπορικής αποτυχίας ενός προϊόντος μετά τη ‘’New Coke’’ η οποία αποσύρθηκε πριν από 30 χρόνια» (το προϊόν «New Coke» που κυκλοφόρησε η Coca Cola το 1985 θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες όλων των εποχών).