Coursera www.coursera.org

Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2012 από δύο καθηγητές του Στάνφορντ, την Ντάφνι Κόλερ και τον Αντριου Ινγκ. Το Coursera συνεργάζεται με 62 πανεπιστήμια – μεταξύ αυτών το Στάνφορντ, το Πρίνστον και το Κολούμπια -, και έχει 3,3 εκατ. φοιτητές από όλο τον κόσμο. Οι φοιτητές παρακολουθούν στο Ιντερνετ διαλέξεις (διάρκειας 10-20 λεπτών) από διεθνούς κύρους καθηγητές, έχουν πρόσβαση σε συγγράμματα (σε μορφή PDF), συμπληρώνουν τεστ και εκπονούν εργασίες που βαθμολογούνται είτε από πρόγραμμα αυτόματης αξιολόγησης είτε από άλλους σπουδαστές. Κάθε εργασία διορθώνεται από πέντε φοιτητές και, αντιστοίχως, κάθε φοιτητής οφείλει να βαθμολογήσει τουλάχιστον πέντε εργασίες. Στο Coursera οι φοιτητές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω φόρουμ ή δημιουργούν ομάδες στο facebook και συζητούν για τα μαθήματα. Το Coursera προσφέρει 338 δωρεάν μαθήματα.

Udacity www.udacity.com

Ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 από τον καθηγητή και επικεφαλής του «μυστικού» εργαστηρίου Google X Σεμπάστιαν Θραν, ο οποίος έχει εποπτεύσει τη δημιουργία των ψηφιακών γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας της Google. Το «ψηφιακό πανεπιστήμιο», όπως αυτοαποκαλείται, έχει περισσότερους από 800.000 φοιτητές. Το Udacity προσφέρει 24 μαθήματα με βασικό αντικείμενο τις θετικές επιστήμες και κυρίως την πληροφορική. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν βιντεοδιαλέξεις, τεστ και εκπόνηση εργασιών. Οι παραδόσεις απαρτίζονται από βίντεο διάρκειας περίπου πέντε λεπτών, χωρισμένα σε ενότητες οι οποίες αντιστοιχούν σε διδασκαλία και μελέτη μίας εβδομάδας. Ωστόσο, ο φοιτητής μπορεί να τις ολοκληρώσει όποτε θέλει και να δει τα βίντεο όσες φορές επιθυμεί. Για κάθε μάθημα δημιουργείται ένα φόρουμ συζητήσεων στο Ιντερνετ και ένα wiki. Στο τέλος ο φοιτητής καλείται να συμμετάσχει σε μια γενική εξέταση.

edX www.edx.org

Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2012 από τον Αναντ Αγκαργουολ, διευθυντή του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 400.000 φοιτητές. Αποτελεί σύμπραξη των παγκόσμιων κολοσσών της εκπαίδευσης: του ΜΙΤ, του Χάρβαρντ, του Μπέρκλεϊ και του Πανεπιστημίου του Τέξας. Προσφέρει 32 μαθήματα, με αντικείμενο κυρίως την πληροφορική και τις θετικές επιστήμες. Στο άμεσο μέλλον η πλατφόρμα αναμένεται να συνεργαστεί με περισσότερα πανεπιστήμια. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν βιντεοδιαλέξεις οι οποίες είναι διαθέσιμες για περιορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως έξι μήνες), online εργαστήρια, φόρουμ συζητήσεων και wiki με εκπαιδευτικό υλικό (στο πρότυπο της Βικιπαίδειας). Οσοι ολοκληρώνουν έναν κύκλο σπουδών λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης στο οποίο αναγράφεται το όνομα του πανεπιστημίου που παρείχε το μάθημα. Για τα μαθήματα της τρέχουσας περιόδου τα πιστοποιητικά χορηγούνται δωρεάν.