Ενα σημαντικό βήμα για να κατανοήσουν από τι αποτελείται η λεγόμενη «σκοτεινή ύλη», που καλύπτει σχεδόν το ¼ του σύμπαντος, φαίνεται πως έκαναν επιστήμονες.

Μία διεθνής ομάδα ειδικών από το CERN στη Γενεύη, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανίχνευσαν για πρώτη φορά το φυσικό ίχνος της σκοτεινής ύλης, μέσα από την κοσμική ακτινοβολία την οποία μελετούν εδώ και 18 μήνες τα εξειδικευμένα όργανα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Οι επιστήμονες ανέφεραν σε ειδική συνεδρία, ότι εντόπισαν σωματίδια (ποζιτρόνια) τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δημιουργήθηκαν από την αποσύνθεση της σκοτεινής ύλης η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο σύμπαν, ορίζοντας τις θέσεις πλανητών και αστεριών.

Ο Σάμιουελ Τινγκ, που είναι επικεφαλής της πολυπληθούς ομάδας επιστημόνων που εργάζονται πάνω στον ανιχνευτή σωματιδίων AMS του CERN, ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες «ο ανιχνευτής θα είναι σε θέση να μας πει αν τα ποζιτρόνια που ανιχνεύτηκαν προέρχονται από τη σκοτεινή ύλη ή έχουν κάποια άλλη πηγή προέλευσης».

Η σκοτεινή ύλη είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα στο Σύμπαν. Δεν είναι ορατή καθώς δεν αντανακλά το φως και η ύπαρξη της προδίδεται από τις βαρυτικές δυνάμεις που ασκεί σε πλανήτες και αστέρια. Από τι αποτελείται όμως και πως ακριβώς συμπεριφέρεται, κανείς δεν μπορεί να πει.