Ογδόντα εκατομμύρια χρόνια γηραιότερο, σε σχέση με ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, είναι το Σύμπαν. Αυτό αποκάλυψε ο πιο λεπτομερής χάρτης χάρτης του Σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ και ο οποίος σχηματίστηκε από δεδομένα που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος(ESA).

Το τηλεσκόπιο έστρεψε το «βλέμμα» του βαθιά πίσω στο χρόνο, δηλαδή ένα απειροελάχιστο τμήμα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν ο Κόσμος άρχισε να σχηματίζεται με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός. Απ’ο τα δεδομένα που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο και τα οποία παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης στον ESA ο κ. Γιώργος Ευσταθίου που είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Kavli στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ο ακριβέστερος προσδιορισμός της ηλικίας του Σύμπαντος είναι 13,81 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι παρατηρήσεις που έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο επιβεβαιώνουν προς το παρόν τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, σύμφωνα με την οποία ο Κόσμος που μας περιβάλλει ξεκίνησε έχοντας μέγεθος μικρότερο από ένα άτομο. Έγινε η Έκρηξη, ακολούθησε η ψύξη και η ταχύτατη διαστολή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με βραδύτερο όμως ρυθμό.

Οι επιστήμονες που ανέλυσαν τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο, διαπίστωσαν επιπλέον ότι το Σύμπαν κυριαρχείται από την λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια σε μικρότερο ποσοστό απ’ ότι είχε υπολογιστεί μέχρι τώρα.

Το τηλεσκόπιο Planck που κόστισε περισσότερα από 600 εκατ.ευρώ εκτοξεύτηκε το 2009 και επί 16 μήνες χαρτογραφούσε τον ουρανό εξετάζοντας την ακτινοβολία υποβάθρου η οποία μεταφέρει πληροφορίες για τις απαρχές του Σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο θα συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα μέχρι το τέλος του 2013.