Oι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας γνωρίζουν αλµατώδη ανάπτυξη τους τελευταίους µήνες. Από συσκευές που ισχυρίζονται ότι «σώζουν ζωές», µετρώντας την πίεση του χρήστη και καλώντας ασθενοφόρο, µέχρι εφαρµογές που σας βγάζουν το προσωπικό σας διαιτολόγιο και σας υπενθυµίζουν ποια φάρµακα πρέπει να πάρετε, η «ψηφιακή υγεία» γνωρίζει στις µέρες µας σηµαντική άνθηση.

Χάι-τεκ πιεσόµετρο

Η εταιρεία Withings παρουσίασε πρόσφατα ένα χάι-τεκ πιεσόµετρο, το οποίο συνδέεται µε iPhone µέσω Wi Fi. Η συσκευή µετρά την αρτηριακή πίεση και τον σφυγµό του χρήστη και συγχρονίζει τα στοιχεία µε µια βάση δεδοµένων στην οποία είναι αποθηκευµένο το ιστορικό του. Τα στοιχεία αποθηκεύονται στο site της εταιρείας, την οποία µπορεί να δει µόνο ο χρήστης, και συνδέονται µε άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας στις οποίες µπορεί να έχει πρόσβαση ο γιατρός του.

Ηλεκτρονικό διαιτολόγιο

Οι εταιρείες Entra Health Systems και Doro ανακοίνωσαν την κατασκευή της υπηρεσίας MyGlucoHealth για έξυπνα κινητά. Μέσω µιας µικρής συσκευής λαµβάνονται στοιχεία για το επίπεδο γλυκόζης στο αίµα. Στη συνέχεια οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται σε µια διαδικτυακή πύλη, η οποία παρέχει συµβουλές στους χρήστες σχετικά µε το τι µπορούν να φάνε.

Online πλατφόρµες υγείας

Οι υπηρεσίες HealthVaultτης Microsoft και Google Health επιτρέπουν στους χρήστες να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται από το κινητό τις ιατρικές τους πληροφορίες. Μεταξύ άλλων, τα εµβόλια που έχουν κάνει, το πλήρες ιστορικό των ασθενειών τους και των φαρµάκων που τους έχουν χορηγηθεί και τις επισκέψεις τους στον γιατρό. Η πρόσβαση καθορίζεται εξ ολοκλήρου από τους χρήστες, οι οποίοι µπορούν να επιλέξουν να διαχειρίζονται µόνο οι ίδιοι τα δεδοµένα τους ή να εκχωρήσουν δικαιώµατα πρόσβασης στον γιατρό τους. Το HealthVault ενσωµατώνει συνολικά 170 εφαρµογές: από ένα app που βοηθά τους αθλητές να προσαρµόσουν τη διατροφή τους µέχρι ένα εξειδικευµένο λογισµικό για διαβητικούς. Κινητό «γιατρός»

Μια εταιρεία ηλεκτρονικών από τη Σιγκαπούρη παρουσίασε ένα κινητό τηλέφωνο που µετατρέπεται σε «γιατρό», µετρά τον σφυγµό του χρήστη και, αν το κρίνει απαραίτητο, καλεί αυτόµατα ασθενοφόρο για να τον παραλάβει. Το κινητό EPI Life έχει ενσωµατωµένο έναν µικρό ηλεκτροκαρδιογράφο. Ο χρήστης τοποθετεί τα δάχτυλά του σε µια ειδική υποδοχή, η συσκευή τού παίρνει τον σφυγµό και στέλνει αυτόµατα τα δεδοµένα σε ένα – συνδεδεµένο µε το τηλέφωνο – ιατρικό κέντρο που λειτουργεί όλο το 24ωρο. Αν οι σφυγµοί της καρδιάς του είναι φυσιολογικοί, θα λάβει ένα «καθησυχαστικό» SMS µε τα αποτελέσµατα του καρδιογραφήµατος.

Αν τα πράγµατα είναι πιο σοβαρά, θα λάβει το εξής µήνυµα: «Εντός ολίγου έρχεται να σας πάρει ασθενοφόρο»!

Φορητή επανάσταση

Η εταιρεία ερευνών Research2guidance προβλέπει ότι έως το 2015 οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας θα χρησιµοποιούνται από 500 εκατ. χρήστες κινητών.