Ερώτηση στη Βουλή για διακοπή χορήγησης φαρμάκων σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2016 14:35 |
Ερώτηση στη Βουλή για διακοπή χορήγησης φαρμάκων σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση

Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποκλεισμό από τη συνταγογράφηση των ασθενών που πάσχουν από ήπια και μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, προκάλεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας από τους βουλευτές Χρήστο Κέλλα και Χρήστο Μπουκώρο.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι ένα θανατηφόρο νόσημα, με θνητότητα μεγαλύτερη ακόμα και αυτήν του καρκίνου του πνεύμονα, που ταλαιπωρεί ιδιαιτέρως τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.
  
Η απόφασή του ο ΕΟΠΥΥ για αποκλεισμό από τη συνταγογράφηση θεραπειών τους ασθενείς με ήπια και μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες από την Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα, σύμφωνα με τις οποίες δεν έχουν καθιερωθεί κριτήρια ταξινόμησης της βαρύτητας της νόσου, εγείροντας έτσι ερωτήματα για παράτυπη σταδιοποίηση της νόσου και την έγκριση χορήγησης θεραπείας στην οποία έχει προβεί ο ασφαλιστικός φορέας.

Για το θέμα αυτό μάλιστα έχουν διαμαρτυρηθεί με επιστολές τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπιρσίμη, τόσο η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων όσο και Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, καθώς η απόφαση δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

Για το λόγο αυτό, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος, κατέθεσαν από κοινού ερώτηση με θέμα «Τον αποκλεισμό ασθενών με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση από θεραπείες του ΕΟΠΥΥ», προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας ερωτάται:
1. Για ποιους λόγους αποκλείονται οι ασθενείς με ήπια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση από τις εγκεκριμένες θεραπείες του ΕΟΠΠΥ, τη στιγμή που δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση της βαρύτητας της νόσου σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιστημονική Πνευμονολογική Κοινότητα;
2. Εάν προτίθεται να εξετάσει την ένταξη των ασθενών με ήπια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση στις εγκεκριμένες θεραπείες του ΕΟΠΠΥ, δεδομένου ότι οι ασθενείς θα επωφεληθούν από την έγκαιρη έναρξη της ενδεδειγμένης αγωγής;

3
ΜΠΕΣΑ, ΤΣΙΠΑ, ΦΙΛΟΤΙΜΟ
03/10/2017 10:16
ΑΠΛΩΣ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΔΡΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ. Ο -ΟΠΟΙΟΣ- ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΠΟΤΕ. ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥΣ SANS CULOTTE (JERV CILA GRAMMATA H ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1879 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΞΙΠΕΝΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥΣ
Vagelis
03/08/2017 13:51
Ενα πραγμα μην ξεχνας και καταψήφισε τους στις εκλογες γιατι μπορει να εισαι ο επομενος που θα βρεθεις στην ιδια θεση και να χρειαστεις τα φαρμακα αυτα που ο Συριζα εκοψε.
Σάκης
06/09/2016 15:30
Δεν ξέρω για την πνευμονική ίνωση. Για μερικές άλλες παθήσεις υπάρχουν κάτι θεραπείες πανάκριβες: $700.000-1.000.000 το χρόνο! Παράδειγμα η νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία, το φάρμακο λέγεται "εκουλίζουμαμπ". Ποιός Εοπύ και ποιός Μπιρσίμης... Που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση, ιδίως όταν οι ασθενείς είναι παιδιά.