Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου

Παπαγγελόπουλος: Αυστηρός, ουσιαστικός και γρήγορος ο έλεγχος «πόθεν έσχες»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2016 16:52 |
Παπαγγελόπουλος: Αυστηρός, ουσιαστικός και γρήγορος ο έλεγχος «πόθεν έσχες»
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλά στην ολομέλεια της Βουλής , Σάββατο 21 Μαΐου 2016. Διεξάγεται στην ολομέλεια Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας (File: 16633737.jpg )

Έμφαση στις τροποποιητικές διατάξεις που αφορούν τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για διαφανέστερο, αποτελεσματικότερο και ουσιαστικότερο έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης τονίζοντας ότι ενισχύεται όχι μόνο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, με τις βελτιωτικές αλλαγές ο έλεγχος πλέον θα είναι γρηγορότερος, αυστηρότερος και πιο αντικειμενικός και τόνισε ότι εντός δύο μηνών θα τρέχει για όλες τις κατηγορίες η υποχρεωτική υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων ηλεκτρονικά.

Ακόμα, ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε ότι εκτός των πολιτικών προσώπων και των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι υπόλοιποι υπόχρεοι θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στην Επιτροπή για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πρόσθεσε δε, ότι για πρώτη φορά καθιερώνεται η υποχρέωση να αναγράφονται φορολογικές δηλώσεις, οι τραπεζικές θυρίδες, τυχόν μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών και οι δανειακές υποχρεώσεις, για τις οποίες όπως είπε, «αποτελούν πολύ επιτυχημένη μορφή ξεπλύματος μαύρου χρήματος».