Οπως θα έχετε καταλάβει, αυτή η στήλη δεν αφήνει ημιτελείς τις ιστορίες που πρώτη αφηγείται. Εδώ πρωτοδιαβάσατε πως πριν μερικές μέρες διακινήθηκε ενδοκυβερνητικά ένα παράξενο χαρτί. Ενα χαρτί που προκάλεσε πονοκεφάλους σε πολλούς υπουργούς. Κι αυτό διότι περιελάμβανε τα κριτήρια βαθμολόγησης του κυβερνητικού έργου, μα και των υπουργών ξεχωριστά από τους βουλευτές. Πολλοί είδαν το χαρτί της αξιολόγησης ως μια καλή αφορμή για να κάνει ο Πρωθυπουργός μερικές καρατομήσεις που θέλει ενόψει του ευρέος ανασχηματισμού που έρχεται πριν τη ΔΕΘ ή τέλος πάντων εκεί κοντά χρονικά. Αλλοι απλώς το είδαν ως μια προσπάθεια να κάνουν συμμέτοχους τους βουλευτές του όλου νέου κυβερνητικού αφηγήματος.

Μειοψηφία

Τώρα λοιπόν σας έχω νεότερα από το εν λόγω καυτό μέτωπο. Για την ακρίβεια πάει σε μίνι φιάσκο η όλη αξιολόγηση κι αυτό αφού την περασμένη Πέμπτη, που ήταν το deadline της διαδικασίας, μαντέψτε πόσοι βουλευτές συμμετείχαν και παρέδωσαν χαρτάκια: Η ιδέα αυτή άναψε φωτιές και τελικά μόλις… 36 βουλευτές από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ αξιολόγησαν… υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι πως η Αριστερά ένα θεματάκι το έχει με την έννοια της αξιολόγησης. Πολύ περισσότερο όταν καλείται να αξιολογηθεί. Πάντως το κλίμα δεν έφτιαξε με όλα αυτά.

Κόμμα ΓΑΠ

Μαθαίνω μάλιστα πως οι περισσότεροι εκ των βουλευτών αντέδρασαν με το επιχείρημα ότι τέτοιου είδους διαδικασίες θυμίζουν κόμματα άλλου τύπου ή τρόπους εποχών Γιώργου Παπανδρέου ή ΓΑΠ. «Δι’ αλληλογραφίας αξιολόγηση χωρίς επικοινωνία προσιδιάζει σε άλλου είδους κόμματα», ανέφεραν αυτολεξεί ενώ πολλοί εξ αυτών πρόσθεταν και κάτι ακόμη: πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά λειτουργούν διαφορετικά, με συνεδριάσεις οργάνων και όχι με ανώνυμα χαρτάκια. O ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που συζητά τα θέματά του δημοκρατικά και ανοιχτά, έλεγαν σε συνομιλητές τους.

Ανακούφιση;

Τώρα, εγώ δεν ξέρω αν οι ακυρώσεις της αξιολόγησης αντιμετωπίστηκαν με μια κάποια ανακούφιση από πολλούς υπουργούς. Προφανώς, ναι. Πάντως εδώ εγώ εντοπίζω ένα λάθος, αφού και το σενάριο του ανασχηματισμού δεν έχει φύγει από το τραπέζι όπως επιμένω, αλλά και αυτοί που αρνήθηκαν να βαθμολογήσουν σιωπηλά τους υπουργούς τώρα θα τους τα λένε ηχηρά και επωνύμως. Κοινώς, μην απορήσετε αν δείτε το επόμενο διάστημα διάφορους βουλευτές να απασφαλίζουν κατά υπουργών. Οπως σας έχω ξαναπεί, εξάλλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αυτοί της επαρχίας νιώθουν απόμακροι από την κυβερνώσα δράση και συχνά το λένε και το υπενθυμίζουν σε συνομιλητές τους με παράπονο.

Σε ρόλο Ινκας

ΟΝίκος Κοτζιάςέχει τραγουδήσει το «We are the world» στην Αττάλεια με υπουργούς του ΝΑΤΟ. Τώρα σε πιο έθνικ mood φόρεσε πόντσο των Ινκας στη Βολιβία και στο περιθώριο της 2ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizations Forum – ACForum) που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ. Οπως λένε οι παλιότεροι, αν θες να είσαι ευτυχισμένος πήγαινε εκεί που σε αγαπούν, γιατί εδώ γύρω καραδοκούν οι ΑΝΕΛ, θα έλεγα, που δεν ξέρω αν αγαπούν τόσο τονΚοτζιά.

Πολιτικοί σε θεάματα
Ηταν Παρασκευοσάββατο Πολιτισμού. ΗΛυδία Κονιόρδουκατέβηκε Επίδαυρο την Παρασκευή για να απολαύσει τον «Πλούτο» με τονΒασίλη Χαραλαμπόπουλο. Ποια όμως η είδηση; Η ίδια νιώθει άνετα με τους πρώην συναδέλφους της. Κάτι που δεν ξέρω αν ισχύει για τους σημερινούς της συναδέλφους, εννοώ τους πολιτικούς. Πάντως η είδηση, επιμένω σε αυτό, είναι πως κατέβηκε με τον υφυπουργό τηςΚωνσταντίνο Στρατή,με τον οποίο έχει, να το πω κομψά, οριοθετημένα καλές σχέσεις. Στην δε Καλαμάτα είχαμε άλλες πολιτικές παρουσίες. Ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στην πρεμιέρα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας την περασμένη Παρασκευή ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και ΑνάπτυξηςΑλέξης Χαρίτσης, οι βουλευτέςΓιώτα ΚοζομπόληκαιΠέτρος Κωνσταντινέας, οι αντιπεριφερειάρχες ΜεσσηνίαςΕλένη Αλειφέρηκαι ΠελοποννήσουΑντωνία Μπούζα, οι δήμαρχοι ΚαλαμάταςΠαναγιώτης Νίκαςκαι Πύλου – ΝέστοροςΔημήτρης Καφαντάρης, ο πρώην δήμαρχος ΚαλαμάταςΣταύρος Μπένος.ΧαρίτσηςκαιΚωνσταντινέαςθα κατέβουν στη Μεσσηνία υποψήφιοι, για τον δεύτερο βέβαια ακούγεται και η εκδοχή για δήμαρχος Καλαμάτας. Θα δείξει.

Προβλέψεις

Είναι η εποχή που οΒασίλης Λεβέντηςέχει απασφαλίσει για τα καλά. Και όχι μόνον κατά της κυβέρνησης. Εχουμε νεότερα εδώ να ξέρετε. Οπως για παράδειγμα πως ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων θεωρεί ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών τα έχουμε δώσει όλα στα Σκόπια. Κάνει όμως και ένα βήμα παραπάνω: λέει πως χρειάζεται εξεταστική επιτροπή από τη νέα Βουλή που θα επιρρίψει ευθύνες. Ο πρόεδρος δεν κρύβει στις επαφές του με δημοσιογράφους και μερικές εκτιμήσεις για τα πολιτικά: ότι όποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάτω από 17%. Επίσης ξεκαθαρίζει πως αν διαταραχθεί η σύνθεση της συγκυβέρνησης, το κόμμα του δεν θα μπει σε κανένα νέο σχήμα.