Η ιστορία που θα σας διηγηθώ λαμβάνει χώρα στους κήπους της αμερικανικής πρεσβείας την ώρα που ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ παρέθετε δεξίωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Εκεί, ανάμεσα σε παλαιά (αλλά συλλεκτικά) μοντέλα, Harley Davidson Sportster 883 (όμοια μ’ αυτήν που είχε ο Πάπας και την πούλησε αντί 15.000 ευρώ), Pontiac, Mustang και Chevrolet, υπήρξε ο παρακάτω διάλογος ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (παρουσία δημοσιογράφων) και της Ντόρας Μπακογιάννη…

Κάποιοι συριζαίοι έκαναν το… λάθος να ρωτήσουν την Ντόρα τη γνώμη της για τον Πάνο Καμμένο (!!). Η Ντόρα δεν έχασε την ευκαιρία και απάντησε: «Ο πατέρας μου Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε συχνά: Στην πολιτική έχουν επιβιώσει άνθρωποι που έχουν κάνει λάθη. Εχουν επιβιώσει άνθρωποι που έχουν πει ψέματα. Εχουν επιβιώσει λαϊκιστές. Εχουν επιβιώσει κακοί πολιτικοί. Ενα είδος δεν έχει ποτέ επιβιώσει. Αυτό που έχει διαβεί το κατώφλι της γελοιότητας». Και η συζήτηση περί Καμμένου κόπηκε εκεί. Με μία μόνο… «παραφωνία»: συριζαίος, πρωτοκλασάτο στέλεχος, είπε στην Ντόρα: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου».
…και απορίες στα έδρανα της Βουλής

Πάμε τώρα σε μια άλλη σκηνή που έλαβε χώρα στην αίθουσα Ολομελείας της Βουλής την ώρα που μιλούσε (δευτερολογώντας) ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την οικονομία. Η σκηνή αυτή έχει τη σημασία της γιατί δεν γράφτηκε στα πρακτικά. Ο Τσίπρας απευθύνεται στον Μητσοτάκη: «Γιατί η Ακροδεξιά, κύριε Μητσοτάκη, είναι το τελευταίο καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων που βασίζονται μόνο στο ψέμα, την προπαγάνδα και τον διχασμό». Εκείνη την ώρα ακούγεται μια φωνή από την πλευρά των εδράνων του Ποταμιού. Ηταν ο Γιώργος Αμυράς που ακούγοντας τον Τσίπρα να λέει όλα αυτά δεν άντεξε και φώναξε: «Για τον Καμμένο προφανώς θα μιλάτε, κύριε Τσίπρα, για τον Καμμένο δεν μιλάτε;»…

Η μισή αίθουσα τραντάζεται στα γέλια, αλλά η πτέρυγα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βράζει από θυμό. Πρώτη και καλύτερα η Αννα Βαγενά: «Ντροπή σου, Αμυρά. Δεν είναι ακροδεξιός ο Καμμένος». Και ο Αμυράς απάντησε: «Και τι είναι; Μετριοπαθής, οικολόγος;». Ακολούθησε νέος χαμός από γέλια στην αίθουσα, αλλά ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξεμάνησαν: «Αντε ρε μ…» φώναξε κάποιος στον Αμυρά, δίνοντας ταυτόχρονα έναν απρεπή χαρακτηρισμό που ο νόμος περί Τύπου μού απαγορεύει να μεταφέρω. Πάντως, παρά τα νεύρα των κυβερνώντων, οι υπόλοιποι βουλευτές το διασκέδασαν μια χαρά.
Ξεχασμένη επέτειος

Μπορεί να διαφωνείς σε πολλά με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Μπορεί τέτοιες μέρες να θυμούνται όλοι ότι έλεγε στη γυναίκα του «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες». Αυτό που δεν μπορείς να αμφισβητήσεις είναι το θάρρος της γνώμης εκείνου που έχει χαρακτηριστεί «φονέας της ελληνικής οικονομίας το 2015».

Οι πρώην σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκαν στην επέτειο του δημοψηφίσματος. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, ούτε ξανά κλάμα της Περιστέρας (Μπέττυς) Μπαζιάνας για τη… γιορτή της Δημοκρατίας. Ούτε ένα tweet από τον λαλίστατο πρώην επαναστάτη Πρωθυπουργό. Ομως ο Γιάνης τουλάχιστον βγήκε και με μήνυμά του χαρακτήρισε την 5η Ιουλίου «γιορτή της Δημοκρατίας». Τουλάχιστον, όπως είπαν μερικοί, έχει κότσια σε αντίθεση με τους τζάμπα μάγκες ή άγνοια κινδύνου, γιατί εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσει την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Γουρουνοπούλα γκουρμέ

Και μια και ο λόγος για την επέτειο του δημοψηφίσματος, σας πληροφορώ ότι οι βουλευτές απήλαυσαν χθες ένα γεύμα γκουρμέ στο εστιατόριο της Βουλής, την ώρα που διεξαγόταν η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ξεχώριζε η… ψητή γουρουνοπούλα που στοίχιζε εάν καθόσουν στο εστιατόριο 6,9 ευρώ και σε… πακέτο 6,2 ευρώ. Στο μενού περιλαμβάνονταν και τορτελίνια με τέσσερα τυριά γκρατινέ, κριθαρότο θαλασσινών, λαβράκι σχάρας, κοτομπιφτέκια σχάρας με ζεστή σάλτσα μουστάρδας, φιλέτο γαλοπούλας, συκώτι, ψαρονέφρι και ένα σωρό σαλάτες όπως με ψητό μανούρι, πορτοκάλι, ξηρούς καρπούς και dressing ροδιού.

Maximou air travel με κρατικό αεροσκάφος

Τις ανέσεις που απολαµβάνουν ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και συχνότατα ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Πάνος Καµµένος κατά τις µετακινήσεις τους στο εξωτερικό (αλλά και στο εσωτερικό) φαίνεται πως ζήλεψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συγκεκριµένα, όπως φαίνεται στη σχετική απόφαση της 24ης Μαΐου, ο Τσακαλώτος και τρεις συνεργάτες του χρησιµοποίησαν το κρατικό αεροσκάφος προκειµένου να µεταβούν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονοµίας φαίνεται πως προτίµησε να µεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα µε κρατικό αεροσκάφος, αντί να χρησιµοποιήσει µια πτήση της γραµµής, για να… γλιτώσει από την αναµονή στο αεροδρόµιο περιµένοντας τα check-in.

Εδώ που τα λέμε, τα τρία κρατικά αεροσκάφη παραμένουν ακόμα τρία, παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί πως θα πουλήσει το ένα και το άλλο θα το χρησιμοποιήσει για μεταφορά ασθενών ή για εκπαίδευση πιλότων. Το περίεργο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το κυβερνητικό αεροσκάφος για πολλά μακρινά και ενεργοβόρα ταξίδια (ΗΠΑ, Κούβα, Βραζιλία, Καναδάς, Καζακστάν, Κατάρ, Κουβέιτ κ.τ.λ.). Και για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση ταξίδεψαν και οικογένειες κυβερνητικών αξιωματούχων. Αλλά να ’ταν μονάχα αυτό; Ποτέ στη μεταπολιτευτική Ιστορία δεν χρησιμοποιήθηκε κυβερνητικό αεροσκάφος για μετάβαση αξιωματούχου σε έκθεση πολεμικού υλικού.